Annons:

Kommunen lägger ned projekt i Afrika:

Nu lägger kommunen ned samarbetet med Mukono. Foto: Mostphotos/Simon Henriksson

Kommunen lägger ned projekt i Afrika: "Ganska turbulent"

Projektet har pågått sedan 2007. Nu avslutar kommunen sitt internationella samarbete med Mukono i Uganda.
– Vi kan inte skicka ungdomar dit nu, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Ända sedan 2007 har Vimmerby kommun haft ett internationellt samarbete med Mukono i Uganda. Under de här åren har ett flertal utbyten skett i såväl Mukono som Vimmerby och representanter från respektive kommuns styr- och projektgrupp har varit på plats i de båda kommunerna. 

Fokus har legat på att öka ungas delaktighet, inkludering, möjlighet att påverka, jämställdhet och medvetenhet om demokratiska, kulturella och etiska rättigheter.

Vid ett kommunstyrelsesammanträde sent i höstas fanns två förslag att ta ställning till. Antingen görs en ny stor ansökan eller så avslutas projektet helt. 

Kommunen ansåg inte att man hade ekonomiska eller personella resurser att fortsätta med arbetet. Men kommunen valde att inte ta något slutgiltigt beslut då. 

Ungdomar avråds

Den senaste tiden har omvärlden riktat massiv kritik mot Uganda. Detta efter att parlamentet antagit en ny lag som föreslår hårdare straff för hbtqi-personer. I vissa fall kan homosexualitet straffas med döden och medborgare blir också skyldiga att ange homosexuella till myndigheterna. 

Beslutet möttes av jubel i parlamentet. Enligt hbtq-aktivisten Frank Mugisha blir den här lagen, om den godkänns, den mest extrema antigay-lagstiftningen i hela världen, rapporterar SVT. Människorättsorganisationer, FN och EU har fördömt lagen.

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) ville då att kommunen helt skulle avbryta samarbetet med Mukono. Nu blir det också så. Det tog kommunstyrelsen beslut om på tisdagen.

– Vi har skjutit på det här beslutet och försökt sätta oss in i frågan. Utvecklingen i Uganda ser inte positiv ut och det har varit ganska turbulent kring homolagarna. Vi har haft en dialog med den svenska ambassaden och man avråder ungdomar från att åka dit, säger kommunalrådet Helen Nilsson. 

Ingen ny ansökan

Därför kommer det inte bli någon ny ansökan från Vimmerby i år. 

– Vi har lämnat en dörr öppen för om läget förändras i Mukono och Uganda. Det kommer att gå att lyfta frågan framöver och eventuellt starta något nytt projekt. 

Att fortsätta projektet för att försöka påverka var inget alternativ.

– Det här har varit ett ungdomsprojekt och vill man göra något annat demokratiprojekt i framtiden får man ta upp frågan på nytt. Men vi kan inte skicka ungdomar dit som läget är nu, säger Lars Johansson (V).

ICLD, Internationellt centrum för lokal demokrati, har varit väldigt positiva till projektet.

– De vill jättegärna att vi ska söka igen och det har varit ett bra projekt ur demokratisynpunkt. Det har också varit givande för våra ungdomar, men nu går utvecklingen åt fel håll där och vi kan inte gå emot ambassaden. 

– Det är ett bra beslut och bra att markera när det gäller mänskliga rättigheter, säger oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt