Annons:

KLART: DÅ LÄMNAR KINDA ITSAM – SÅ MÅR FÖRBUNDET JUST NU

Itsams tillförordnade förbundsdirektör Peter Vallentin anser att det finns stora brister i kommunernas samverkan idag. Genrebild. Foto: MostPhotos

KLART: DÅ LÄMNAR KINDA ITSAM – SÅ MÅR FÖRBUNDET JUST NU

Flytten av Itsams kontor blev för mycket för Kinda kommun. Nu är den enormt långa processen på väg att gå i mål och 1 april har Kinda lämnat kommunalförbundet en gång för alla.

Annons:

2018 fattade dåvarande direktionen i Itsam beslut om att flytta kontoret från Kisa till Linköping. Troligen ett relativt unikt beslut – det lär finnas få exempel där små landsbygdskommuner väljer att samverka och samtidigt placerar alla arbetstillfällen i en utomstående storstad. 

Linköping ingår ju som bekant inte i Itsam. Omröstningen i direktionen slutade 3-3, men vid tillfället var det Åtvidaberg som höll i ordförandeklubban och fällde avgörandet med sin utslagsröst.

Det är också ett sätt att bygga gemenskap i en organisation.

– Det är provocerande att man inte vill lyssna på tre kommuner och det är inte alls bra att ordföranderösten kan avgöra en sådan här fråga. Det är inte bra för vår samverkan och det är inte vad kommunalförbundet behöver, sa dåvarande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij som i samma intervju även sa "nu har kriget om Itsam börjat". 

"Gått så bra det bara kan"

Om kriget nu är slut är oklart, men Kinda blev såklart mäkta irriterat över tilltaget och inledde nästan direkt en process för att lämna kommunalförbundet. Sex år senare går nu det arbetet i mål. Den 1 april är Kinda formellt ute ur Itsam.

–  Jag vill ge väldigt mycket beröm till organisationen för hur man tog sig an det projektet och man har levererat på en bra nivå. Nu är det formellt beslutat att Kinda lämnar Itsam i månadsskiftet mars-april. Det projektet har varit väldigt komplext och gått så bra det bara kan, sa den tillförordnade förbundsdirektören Peter Vallentin, som snart ersätts av Robert Dahlberg, på sin dragning i fullmäktige under måndagskvällen.

 Ett samverkansförbund utan samverkan

I övrigt gav Vallentin en lägesbild av Itsam som knappast imponerade på någon. I ropet just nu är en pågående utvärdering av själva uppdraget i stort, ett konsolideringsprojekt, olika utvecklingsprojekt och ett stort arbete med IT-säkerheten – den övergripande bilden var dock att Itsam är ett samverkansförbund utan samverkan.

Ett problem är att Itsams budgetprocess är helt isolerad från kommunernas budgetprocesser.

– När Itsam sätter sin budget har kommunernas budgetar redan satts. Där måste vi ha en process som går hand i hand. Nu går vi igång med det arbetet 2025, men det kräver en hel del. Det kommer bli bättre inför 2025 och ännu bättre 2026.

 "Det gör vi inte idag"

Ett annat problem kan man inte ens bedöma storleken av. Det kallas för Skugg-IT och innebär att det finns mängder av olika system i de fem olika kommunerna.

– Vi har en miljö med våra system, appar och servrar som är alldeles för komplex för att det ska vara riktigt bra. Det är inte bra ur ett säkerhetsperspektiv, men vi måste ta tag i det ur ett ekonomiskt perspektiv också. Syftet med kommunalförbund är att göra saker tillsammans, men det gör vi inte idag. På alldeles för många ställen har vi inte koll på vad som finns i respektive kommun och vi kan ha ett system i Vimmerby, ett system i Åtvidaberg och ett i Boxholm. En chef i kommunerna kan köpa in ett system som Itsam inte har planerat för och det kostar mycket pengar och det är inte bra för säkerheten. De stora riskerna för säkerheten finns där man inte har kontroll.

När Itsam har kontroll på det här svarta hålet vet man inte.

– Det kommer ta ett par år att rätta till. Vår pedagogiska förmåga med kommunerna kommer bli väldigt viktig. Det är inte helt enkelt att komma samman fem kommuner, men vi är beslutsamma om att göra det på riktigt och då kommer det bli bra. Det är 1A i det vi verkligen ska prioritera framöver och det här behöver vi få koll på.

 "Kommer inte ligga i framkant"

Parallellt med detta ska även arbetet med utveckling intensifieras. 

– Vi behöver skapa en mentalitet där vi inte bara driftar, utan även utvecklar. Vi kommer arbeta med beprövad teknik och vi kommer inte ligga i framkant. Vi ska titta på andra kommuner i ungefär samma storlek och ta efter det som verkligen fungerar. Det finns kommuner där man automatiserat väldigt mycket och det ska vi ta lärdom av. Det vi gör ska vara ekonomiskt hållbart och försvarbart. Nu har vi också fått ett uppdrag att säga nej när den enskilda chefen säger att den behöver det här eller det här. Vi ska på ett tydligare sätt ta ansvaret och allt vi gör ska vara ekonomiskt hållbart.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt