Annons:

JUST NU: ITSAM FLYTTAR FRÅN KISA –

Ingela Nilsson Nachtweij är upprörd över flyttbeslutet. Foto: Jakob Karlsson

JUST NU: ITSAM FLYTTAR FRÅN KISA – "NU HAR KRIGET BÖRJAT"

Kommunalförbundets Itsams kontor kommer att flyttas till Linköping. Det beslutet tog en oenig styrelse i dag.
– Nu har kriget om Itsam börjat, säger Vimmerbys medlem i direktionen; Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Det blev en jämn omröstning gällande framtiden för Itsam och det står nu klart att IT-verksamheten flyttar från Kisa till Linköping.  Kinda, Vimmerby och Ydre röstade nej medan Boxholm, Ödeshög och Åtvidaberg röstade ja, 3–3 med andra ord.

Ordföranden från Åtvidaberg hade utslagsrösten och avgjorde frågan. Det innebär att de 50 jobben i Kisa nu kommer att flyttas till Linköping. Skälet är Itsams upplevda problem med kompetensförsörjningen och i den utredning som kommunalförbundet tagit fram i frågan menar man att det är i det närmaste omöjligt att rekrytera till Kisa. 

Kinda kommun är, förstås, mest kritisk, till flytten. Kommunstyrelsen i Kinda har tagit beslut om att i första hand laglighetspröva beslutet och sedan ta fram en utredning om att likvidera Itsam. 

– Jag gissar att man avvaktar med utredningen innan man har prövat lagligheten. 

"Argumenterade väldigt kraftfullt"

Ingela Nilsson Nachtweij motiverade sitt och Vimmerby kommuns nej till flytt med följande skäl:

  • Processen har gått för snabbt och Nära IT och ITSAMs uppdrag måste först utredas.
  • De ekonomiska konsekvenserna är inte tillräckligt belysta i utredningen.
  • Alla kommuner måste få yttra sig före flyttbeslut. 

– Jag argumenterade väldigt kraftfullt, men Ödeshög, Boxholm och Åtvidaberg var benhårda, det fanns inte en tanke på att det här skulle ändras. Vi föreslog att det projekt med utlokaliserade servicetekniker skulle testas först och att vi skulle prova ett satellitkontor och krävde att utredningen skulle skickas till alla kommuner, men det var nej på allting. 

Varför vill man inte låta en oberoende part utreda flytten?

– Den frågan var inte så mycket belyst. Vi belyste mest att alla skulle få möjlighet att yttra sig, men det sa man nej till. Det känns att kriget om Itsam har startat.

Vad sprider det för signaler att flytta ett kontor utanför kommunalförbundet?  

– Det är provocerande att man inte vill lyssna på tre kommuner och det är inte alls bra att ordföranderösten kan avgöra en sådan här fråga. Det är inte bra för vår samverkan och det är inte vad kommunalförbundet behöver. Vi behöver bygga förtroende och diskutera Itsams uppdrag till att börja med, sedan kan vi diskutera var kontoret ska ligga. Just nu finns det många frågor som är mycket viktigare än detta och det finns inget tydligt skäl till omedelbar justering. Kontortsplatserna som man har i dag hyr man till 2020, varför är det så bråttom? 

Har Vimmerby en framtid i Itsam?

– Nu blir det en splittring och om man ska gå vidare i någon diskussion om kommunalförbundets fortsättning så hänger det på laglighetsprövningen i första hand och vad Kinda kan göra.  

Är det inte fegt av Vimmerby att bara vänta på Kinda?

 – Det här kommer få konsekvenser men hur de kommer se ut kommer jag diskutera i kommunstyrelsen och i majoriteten. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt