Annons:

Beskedet om Kulturskolan kan skjutas fram

Peter Högberg (S) bekräftar att nedskärningsbeskedet för Kulturskolan kan skjutas fram.

Beskedet om Kulturskolan kan skjutas fram

På måndag ska nämnden fatta beslut om hur nedskärningarna i kultur- och fritidsnämnden ska se ut. Men beskedet kan skjutas fram ytterligare. – Jag äger inte frågan, säger nämndens ordförande Peter Högberg (S).

Annons:

Kulturskolans budget ska minskas med 700 000 kronor. Det beslutade en enig nämnd på det senaste nämndsammanträdet. 

Men hur nedskärningarna ska gå till vet inte personalen. På måndag förväntar sig Kulturskolan ett besked. Dagens Vimmerby kan nu avslöja att beskedet kan skjutas fram. 

– Det är inte riktigt klart, det pågår fackliga förhandlingar och det är inte säkert att det är klart tills på måndag. Då skjuter vi fram det till den 30 november, när nästa nämndsammanträde är inbokat, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Peter Högberg (S). 

Beskedet kan skjutas fram ytterligare?

– Besked och besked, det handlar snarare om att man sitter i förhandlingar om tjänster och vi kan inte säga något innan dessa är klara. När de är klara vet vi precis vilka som ska gå, men när det kan göras offentligt har jag svårt att säga. Jag äger inte den här frågan. 

Är det inte viktigt att de får ett snabbt besked?

– Självklart vill de ha ett snabbt besked. Men det måste ta den tid det tar utifrån regelverket. Vi ska sköta det här på rätt sätt. Medarbetarna som får lämna organisationen ska känna att vi som arbetsgivare har följt reglerna och behandlat de på rätt sätt. 

"Handlar om detaljbeslut"

Peter Högberg säger också att det diskuteras hur långt ner i organisationen politiken ska gå. 

– Det här handlar om detaljbeslut. I vanliga fall drar vi de stora penseldragen, som gäller innehåll och framtid. Vi är inte inne och petar i anställningar. Det borde ske på tjänstemannanivå. 

Så det är upp till Anna Olausson (tillförordnad förvaltningshef)?

– Hela förvaltningen vill jag säga. Det är både Anna och Anders Degerman och den som är direkt ansvarig är Anders Degerman. Vi måste se över hur långt ner politken behöver fatta beslut. 

Vill få ett besked

Kulturskolans samordnare, Christer Printz, säger att personalen gärna vill få ett besked. 

– Det är sagt att vi ska få ett besked på måndag eftermiddag och det är oroligt, förstås. Många är ledsna. 

Hur gärna vill ni ha ett besked?

– Gärna, åtminstone få något slags besked. Men vi vet ingenting nu. 

Vet ni mer om hur många tjänster som kommer beröras?

– Det är heller inget vi vet och vi förstår inte hur de räknar. Förmodligen räknar de väl på att spara in på att höja avgifterna, men frågan är vad det kan ge. Att ta barnen till grannkommuner blir också en utgift. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt