Annons:

SD-härvan hemlig – även efter årsmötet

Sverigedemokraternas kassör Anneli Jakobsson ville inte kommentera anklagelserna efter årsmötet heller. Foto: Simon Henriksson

SD-härvan hemlig – även efter årsmötet

SD Vimmerby skulle lägga korten på bordet efter årsmötet. Så verkar det inte bli. – Jag har inga kommentarer, säger lokalavdelningens kassör Anneli Jakobsson.

Annons:

Det var i december som det skakade rejält om Sverigedemokraternas lokalavdelningar i Vimmerby och Hultsfred. Den 7 december splittrades den gemensamma föreningen i två delar – och efterspelet präglades av stridigheter.

Kort efter beslutet hoppade Sandor Högye av styrelsen eftersom inköp hade gjorts utan styrelsebeslut. Enligt Högye hade närmare 80 000 kronor försvunnit från partikassan.

– Mot slutet av året fick jag reda på att vi inte hade någonting kvar. Då undrar man vad som har hänt. En stor del har gått till partiets kassa på riksnivå, men det har även gjorts inköp av kontorsmaterial och det borde finnas styrelsebeslut på det. Jag har inte haft någon insyn i vad som har skett. Det finns inte ett enda styrelsebeslut på några utbetalningar och det är saker som köpts in utan att jag vet vad det är, sa Högye till Dagens Vimmerby i början av december.

”Har kvitton på precis allt”

Kort därefter framkom det att Nils-Erik Johansson, tidigare styrelseledamot, fått hjälp med att betala sina böter för hets mot folkgrupp – med partikassan. Enligt Johansson försökte partiets kassör Anneli Jakobsson få Johansson att skriva på ett kvitto om datasupport för att rättfärdiga överföringen.  

Det vägrade Johansson att göra. Jakobsson var mycket fåordig i sina kommentarer om härvan i början av december. Jakobsson ville avvakta årsmötet i början av 2016:

– Vi säger ingenting förrän efter årsmötet. Vi har kvitton på precis allt och kommer att visa allt efter årsmötet.

”Inga kommentarer”

Mycket till redovisning efter årsmötet verkar det dock inte bli. Årsmötet hölls i dag och Anneli Jakobsson är mycket fåordig om mötet.

– Allt är granskat och godkänt av revisorer, det där är påhitt och lögner. Vi har lagt det bakom oss.

Vad är det som är lögner?

– Jag har inga kommentarer till det.

Men du måste ju kunna förklara vad du menar är lögner?

– Jag har inga kommentarer till det.

Har pengar förts över till Nils-Erik Johansson från partikassan?

– Jag har sagt mitt. Inga pengar är tagna från kassan. Det är lögner alltihop. Allt är godkänt och granskat av revisorerna.

Har ni köpt saker utan styrelsebeslut?

– Jag har inga kommentarer till det. Allt är utrett och klart.

I december sa du att ni skulle ”visa allt” efter årsmötet. Ångrar du att du sa så?

– Jag har inga kommentarer.

Borde inte du som kassör kunna uttala dig om partiets ekonomi?

– Jag har inga kommentarer.

Ska inte politiska partier vara öppna med sin ekonomi?

– Absolut, men du får försöka med någon annan.
Jakobsson ville inte heller svara på frågor om Sandor Högyes framtid som gruppledare eller om vilka personer som blev inröstade i den lokala partistyrelsen. Dagens Vimmerby har sökt SD:s ordförande Bengt Barkstam.

”Inget att dölja”

Sverigedemokraterna fick knappt 40 000 kronor i partistöd från Vimmerby kommun under 2015. Hur pengarna använts ska redovisas under 2016. Enligt en Facebook-uppdatering fick Anneli Jakobsson förnyat förtroende som kassör på årsmötet. Hon blev även vald till ny vice ordförande i lokalavdelningen.

Gruppledaren Sandor Högye deltog inte på årsmötet.

– Jag sitter inte i styrelsen och jag är lite krasslig. Jag har inte hört någonting efter mötet och vet inte om jag är kvar som gruppledare, säger han.

Nils-Erik Johansson deltog inte heller på årsmötet:

– Så länge de inte håller sig till sanningen vill jag inte ha med dem att göra. Tar de fram ett kvitto med min namnteckning så har de rätt, men jag har aldrig skrivit på något kvitto och jag har aldrig utfört någon datasupport. Jag har inget att dölja, säger han.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt