Annons:

Skev könsfördelning i fullmäktige – så ser partierna på faktumet

Könsfördelningen i kommunfullmäktige är mer skrev nu än efter förra valet.

Skev könsfördelning i fullmäktige – så ser partierna på faktumet

22 kvinnor och 27 män satt i kommunfullmäktige den gångna mandatperioden. Det nya fullmäktige består av ännu fler män. Nu är det 30 män och 19 kvinnor.
Vi har låtit samtliga partier kommentera könsfördelningen.

Annons:

Att den skeva könsfördelningen i kommunfullmäktige ska lösa sig med tiden är ofta ett återkommande argument.

Men när det står klart hur det nya kommunfullmäktige, som har sitt första sammanträde i kväll, kommer att se ut är det enkelt att konstatera att det inte har skett någon förändring efter det här valet. Åtminstone inte mot en mer jämställd fördelning på platserna.

Under den mandatperiod som passerat valdes 22 kvinnor och 27 män in i kommunfullmäktige i Vimmerby. Med avhopp på grund av olika anledningar förändrades det förstås under de fyra åren, men för att det ska bli så rättvist som möjligt har vi jämfört med de 49 som först valdes in.

Den mandatperiod som nu kommer ger 19 kvinnor och 30 män. Det betyder att 61 procent av de ledamöter kommuninvånarna har valt in är män. Bara ett parti har fler kvinnor än män och det är Socialdemokraterna. Av partiets 13 mandat innehas sju av kvinnor och sex av män. 

Värst i klassen är Centerpartiet, som är kommunens största parti. Tio av deras 14 mandat tillhör män. Moderaterna och Sverigedemokraterna har fyra män och två kvinnor.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att företrädas av tre män och två kvinnor.

"Är lite förvånad"

Socialdemokraternas ordförande, Daniel Nestor, vars parti är det enda med en kvinnlig majoritet i sin fullmäktigegrupp, menar att det rent generellt inte är bra med så få kvinnor.

– Vi har varannan för att vi tycker att det är viktigt med jämställdhetsarbetet. Det är alldeles självklart för oss. Det är en tydlig markering från oss. 

Varför skulle det vara ett problem om det är fler män än kvinnor?

– Rent praktiskt är det inget problem så, men det ser inte bra ut. Sedan kan det ju alltid bli så att någon kryssar sig in och att en kvinna då kan puttas bort. Men jag tycker att det är upp till varje parti, men har man inte varannan är det också en tydlig signal. För oss i Socialdemokraterna vill vi ha jämställdhet, både i fullmäktige och bland dem som har olika uppdrag. I Vimmerby bor det både män och kvinnor, och för oss är det inget konstigt. Vi ser allvarligt på den här frågan och tycker att det är viktigt att ta det seriöst. Jag är stolt över att vi har varannan kvinna och varannan man och det är något vårt parti tänker på hela tiden. Hela befolkningen ska representeras.

Är du förvånad över hur det ser ut?

– Jag trodde att det skulle bli bättre, så jag är lite förvånad.

Vad kan det få för konsekvenser om det är betydligt fler män än kvinnor?

– Rent krasst kanske det inte får någon direkt negativ påverkan. Men exempelvis kan en kvinna ha lättare att relatera till jämställdhetsfrågor och hur det är att ha blivit orättvist behandlad.

"Inte bäst i klassen"

Centerpartiet, som ska styra kommunen tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, har visserligen en kvinna i toppen. Men därefter är det tunt. Partiet har tio män av de 14 fullmäktigeledamöterna.

– Vi är definitivt inte bäst i klassen och det vet jag. Det bekymrar mig, men vi har verkligen försökt att få med fler kvinnor, men de står lite längre ned på vår lista eftersom att de inte är beredda att stå så högt. Jag ville ha en mer jämn fördelning, men det blir inte alltid som man vill. Vi får fortsätta att jobba med det, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Hon pekar ut det tuffa debattklimatet under tidigare mandatperioder som en anledning.

– Det tror jag har skrämt en del. 

Är det ett problem att ni har tio män och bara fyra kvinnor?

– Nej, det är inget problem. Alla är människor. Sedan är det bra med en jämn fördelning, men vi är inget kvoterande parti. Vi kör inte varannan slaviskt som exempelvis Socialdemokraterna gör. Det gör vi inte av olika skäl.

Hur ser du på att det är 61 procent män i kommunfullmäktige?

– Jag ser inte det som ett problem, men det är ett arbete vi måste jobba med för att få med fler kvinnor. Det är viktigt. Vi är satta att företräda medborgarna och vi har hälften kvinnor att företräda – då är det bra om det är ungefär hälften kvinnliga företrädare.

Hur ska ni få in fler kvinnor?

– Vi kommer jobba strategiskt med att försöka övertala fler kvinnor att engagera sig. För oss är det en väldigt viktig fråga.

"Huvudsaken att det är bra människor"

Moderaterna har fyra män och två kvinnor på sin lista. Att bara 19 av 49 ledamöter i fullmäktige är kvinnor, ser inte Marie Nicholson som något jätteproblem.

– Huvudsaken är att det är bra människor. Tittar man på Moderaterna i riksdagen, så är det 54 procent kvinnor. Det är inte heller något problem. Jag tycker att det här ändå är en rimlig könsfördelning. Är det 80-20 mellan könen tycker jag det är för mycket, säger Marie Nicholson (M).

Men hon skulle gärna se att partiet kunde locka fler kvinnor att engagera sig. 

– Det är en styrka i en grupp om det är mer jämn fördelning mellan män och kvinnor. Samtidigt måste vi se till vilka det är som väljer att engagera sig, det är fler män. Det är oftast lättare att män att engagera sig också.

Varför är det lättare?

– Jag tror att intresse för politik och samhällsfrågor är ganska likt, men den typ av personlighet som gillar att argumentera, debattera och ta plats hittar man vanligare hos män. På våra gruppmöten ställer vi ofta frågan till den som har suttit tyst, om den har några tankar eller åsikter om det vi diskuterar. Det är viktigt att inte glömma det. 

Under den gångna mandatperioden har Moderaterna arbetat med att försöka rekrytera fler kvinnor. 

– Med ett enda undantag är det kvinnor som vi har rekryterat. Samtidigt har en del valt att kliva av, så slutresultatet kunde ha varit bättre. Men i vårt parti har vi förståelse för att man kan ha andra åtaganden och som yngre kvinna måste det vara okej att man inte kan komma för att barnen är sjuka. Jag tycker att alla partier har ett demokratiskt ansvar att rekrytera människor ur minoritetsgrupper, men man ska inte samtidigt gå fram med människor bara för att de tillhör en viss minoritet eller så.

"Inte alltid det går"

Kristdemokraternas Gudrun Brunegård tycker inte att de nya siffrorna är "katastrofala". 

– Det hade varit värre om det var 30-70. I vår grupp är vi ungefär 50-50, men vill man att fullmäktige något sånär ska motsvara befolkningssammansättningen så ska man sträva mot 50-50, men det kan vara svårt att få ihop det. Tittar man på KD:s riksdagsgrupp så ser det förfärligt ut. Det är 16 män och sex kvinnor, men det beror på att alla nominerade Ebba (Busch Thor) som förstanamn och sedan blev det en man på andraplatsen. Resultatet ser tråkigt ut, men ibland finns det naturliga förklaringar. Har ett parti 60-40, ett annat 60-40, så blir det ett ackumulerat högt resultat. 
KD är tre män och två kvinnor, men med fem mandat är det förstås omöjligt att få det helt jämnt.

– Periodvis har vi haft svårt att få framför allt unga kvinnor att finnas med. Ofta tar man ett större ansvar för familjen och orkar inte. Det kan man titta på ur ett strukturellt perspektiv för det är lika självklart att mamman har likadana förutsättningar som pappan har. Tittar man på vår landstingsgrupp har vi en övervikt av kvinnor, men då är det kvinnor där barnen är lite större. Det är ofta så att kvinnor står tillbaka.

Hur jobbar ni mot det?

– Vi är medvetna om det och inom vår grupp är vi noggranna med att försöka få med kvinnor på de högre posterna, men det är inte alltid det går.

"Önskvärt med fler kvinnor"

Sverigedemokraterna hade bara två kvinnor på hela sin lista i valet. Men de två kvinnorna stod allra överst, vilket gör att SD har fyra män och två kvinnor.

– Det hade varit önskvärt med fler kvinnor och det ska vi satsa på till nästa mandatperiod. Det är positivt att det sakta men säkert går framåt. Vi har SD-Kvinnor som har ökat rekordartat och vi får försöka prata med kvinnor om att engagera sig, säger Anneli Jakobsson (SD).

Är det svårt att locka kvinnor till SD lokalt?

– Jag tror att det är svårt att få kvinnor över huvud taget i partierna. Jag har inget bra svar på det, men det börjar lossna lite smått. Det har alltid varit svårt att få kvinnor engagerade.

Jakobsson säger att hon inte tycker att det är något större problem.

– Man får ta den som är mest lämpad och är det män, så ser jag inga problem med det. Samtidigt hade det varit roligt med fler kvinnor och nu har vi fyra år på oss att hitta fler. 

"Väldigt illa"

Vänsterpartiet har fem mandat och därmed är det också omöjligt för dem att ha lika många män och kvinnor. Men precis som för Kristdemokraterna blir det tre män och två kvinnor.

Lars Johansson (V) ser det som ett strukturellt problem.

– Det är väldigt illa att det ser ut som det gör. För oss är det viktigt och vi hade varannan, men med en man i toppen och då blev det så här. Som jag ser det är grundproblemet att det finns fler män som tar för sig och vill, säger han.

Vad kan det få för konsekvenser för olika beslut?

– Det behöver nödvändigtvis inte ha några konsekvenser, men det är alltid bra med representation från olika grupper. Det stora problemet är om vissa inte kan vara med på grund av strukturella skäl. Varför är det så få kvinnor? Ja, det kan bero på maktstrukturer eller att färre kvinnor anser sig ha tid att lägga.

Lars Johansson säger att Vänsterpartiet arbetat aktivt för att få fler kvinnor att enggera sig.

– Men det känns som att det finns något stärre än vårt parti som vi inte kan styra över, som gör att kvinnor inte känner att de har tid eller möjlighet. Sedan måste det finnas en personlig drivkraft, men jag ser en tydlig skillnad när det gäller möjligheter och att ta för sig.

Kunde ni ha haft fler kvinnor högre upp på listan?

– Vi hade kunnat ha haft fler, och hade gärna haft det, men det finns olika aspekter i det. Rakt av kvotering har vi inte velat ha här, men vi har velat ha varannan. Vänsterpartiet vill ha minst 50 procent kvinnor på alla poster. I Vimmerby är de mest drivande män, om man ska vara krass. Det här är något vi måste jobba aktivt med, det är inget som löser sig på egen hand.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt