Annons:

Enhetschefen: ”Gården betyder väldigt mycket för våra brukare”

Framtiden för gården Ulveberg och verksamheten där avgörs av socialnämnden i morgon. Foto: Vimmerby kommun

Enhetschefen: ”Gården betyder väldigt mycket för våra brukare”

I morgon fattar nämnden beslut om en eventuell försäljning av fastigheten och nedläggning av verksamheten. En eventuell ersättning till verksamheten har inte tagits fram. – Läggs det här ned måste vi ha ett alternativ, säger Sofie Matovic som är chef över den socialpsykiatriska verksamheten i Ulveberg.

Annons:

För någon timme sedan berättade Dagens Vimmerby att socialförvaltningens verksamhet på gården Ulveberg strax utanför Vimmerby kan läggas ned och fastigheten säljas. I Ulveberg har människor med olika psykiska funktionshinder haft verksamhet sedan 1996 – och i DV:s reportage framgår det tydligt att verksamheten är av stor vikt för brukarna.

– Utan Ulveberg hade jag inte, rent krasst, suttit här. Jag fick en utmattningsdepression 2010 och att vara här har varit läkande, jag har varit nära naturen och jag får vara i min egen värld. Ulveberg har räddat mig på det sättet, säger Eva Andersson.

”Betyder väldigt mycket”

Även Sofie Matovic, chef för för kommunens socialpsykiatri, anser att verksamheten fyller ett stort behov.

– Jag tror att det betyder väldigt mycket för våra brukare som tycker att det är skönt att vara i naturen. Man fikar, tar hand om djur, går i skogen, tvättar ägg. Det är en skön miljö för dem.

Cirka 20 personer inom den så kallade Kontaktgruppen har verksamhet i Ulveberg varje vecka.

– Alla är inte där varje dag, men man är där mycket. En del är där halvdagar och andra 9-15.

”Kan inte ha mindre personal”

Kommunen äger gården som har ett bokfört värde på 650 000 kronor. Gården har varit uppsatt på kommunens säljlista ett tag – och där värderas marknadsvärdet till samma summa: 650 000 kronor. Man gör alltså ingen vinst på en försäljning till det uppskattade marknadsvärdet.

Frågan är hur stor besparing det blir för verksamheten. Hyreskostnaden för socialnämnden ligger på 159 900 kronor.

– Det här handlar om en besparing såklart, och jag vet att vi skulle spara in en hyra på cirka 200 000 kronor. Men vården är också värd något. Jag förstår att vi måste spara pengar, men vi måste hitta ett annat alternativ om gården läggs ned. Vi har 30 verkställda beslut och kan inte ha mindre personal än vad vi har i dag.

”Viktigt med uppmärksamhet”

Verksamheten inryms i en lokal på Gångstigen, men den är för liten och hela verksamheten ska flyttas till en annan lokal. Inte heller den räcker.

– Det är på gång att vi ska byta fastighet med en annan dagverksamhet, men det kommer ändå inte räcka till. Vi måste vara kreativa och hitta nya lösningar. Med 30 personer i en och samma grupp på ett ställe blir det väldigt svårt. På andra dagverksamheter är man inte alls så många. Därför har den här möjligheten där vi kan dela gruppen varit väldigt bra. Olika personer har olika funktionshinder och det är viktigt med uppmärksamhet för den här gruppen.

Finns det något alternativt förslag för den här verksamheten?

– Nej.

I morgon fattar socialnämnden sitt beslut.

– Om man fattar det här beslutet är det viktigt att få en lång avvecklingstid så vi hinner bygga upp något annat. Det blir en process och man måste ta extra hänsyn med tanke på den här gruppen av individer. Vi måste prata med dem individuellt och hitta en ersättning som de gillar.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt