Annons:

Stenman om UIveberg: Det är inte för sent att tänka om

Debatten om Ulveberg fortsätter. I dag skriver vänsterpartisten Jens af Ekenstam Stenman följande debattinlägg. Håller du med? Rösta längst ned.

Annons:

Några frågor om Ulveberg: 

  1. Hur kan man veta att det sparar 200 000 kronor om man inte vet vari de nya alternativa aktiviteterna ska bestå och vad de kostar?
  2. Om man redan vet, kan någon då öppet deklarera vari de nya aktiviteterna består så att brukarna får veta?
  3. Sverige skrev 2009 under konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Artikel 3 punkt c säger att människor med funktionshinder har rätt till ”fullständigt och faktiskt deltagande och inkludering i samhället” – På vilket konkret vis har brukarna själva fått framföra sin syn på saken och i vilken grad har det påverkat beslutet?

Känna sig behövd 

Visst ska vi jaga kostnader i Vimmerby, men så länge det inte är presenterat vad som ska ersätta Ulveberg går det inte att säga att det sparar någonting alls!

”Människor utbildade för att ta hand om människor ska inte arbeta med att ta hand om djur”, är ett annat argument som framförts, men det balanseras av det faktum att djur bevisat är ruskigt bra på att ta hand om människor som mår dåligt. Dessutom finns det ett värde för en människa i att känna sig behövd, något som djuren ger en känsla av.

Utveckla verksamheten

Varför skulle man inte kunna ha en dator eller två på Ulveberg? Eller meka med motorer där? Varför måste det ske någon annanstans.

Det finns alla möjligheter att utveckla verksamheten där, istället för att slå sönder den och bygga upp flera nya – och dyrare? – verksamheter på andra ställen.

Dessutom tror jag inte man alls tagit hänsyn i beslutet att det för många människor är oerhört jobbigt med förändringar. Något som kan vara så oroande att det skapar sjukdom och det mänskliga, personliga, lidande det för med sig, liksom ökade kostnader för samhället.

 Fick aldrig något svar

Jag skulle kunna välja att skriva direkt till er i socialnämnden och fråga, men förra gången jag gjorde det, fick jag aldrig något svar.

Dessutom tycker jag svaren i vilket fall är av allmänt intresse, inte minst för brukarna, att jag skulle välja att offentliggöra dem i alla fall.

Jag har inget annat än ord att övertyga er med och hoppas att det räcker. Vet ni verkligen att de nya verksamheterna blir billigare? Vet ni inte det så bara måste ni ha fattat ett snabbt och då till synes rätt beslut på felaktiga grunder. Det kan hända alla. Men är det så finns det ännu tid att tänka om. 

Jens af Ekenstam Stenman

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt