Annons:

Vimmerbypolitiker om uteblivna handhälsningen: "Inget extremt"

Elham Fayaz, en av grundarna till Ung Vänster i Vimmerby, skrev ett Facebook-inlägg om att Yasri Khans mycket kritiserade val att inte skaka hand med en kvinnlig reporter berodde på respekt och inte hat. Han tycker inte heller att det är extremt att inte göra det. – Jag anser inte att det är extremt i förhållande till konsekvenserna, säger Elham Fayaz till DV.

Annons:

Elham Fayaz var med och grundade Ung Vänster i Vimmerby och han ska tala på Vänsterpartiets första maj-firande. På sin egen Facebook-sida skrev han ett Facebook-inlägg, som kunde tolkas som ett försvar av den kritiserade miljöpartisten Yasri Khan. 

Personligen menar han att han tar avstånd från Yasri Khans val att inte skaka hand med kvinnor, men att nyheten fått felaktiga proportioner. Det säger han när Dagens Vimmerby ber honom utveckla sitt resonemang. 

– Jag själv skakar hand med precis vem som helst. Det jag menade med inlägget var att han inte gjorde det av negativa skäl. För honom var det för intimt att skaka hand med någon av det motsatta könet och vi hälsar redan olika i Sverige beroende av vilken människa vi träffar. Jag förstår inte att det här har fått så stora rubriker eller blivit en så stor fråga, det finns mycket större frågor när det kommer till jämlikhet, säger Elham Fayaz (V). 

Men både Vänsterpartiet och Miljöpartiet är feministiska partier som vill bryta de patriarkala strukturerna i samhället. Bör man inte kunna hälsa på en kvinna oavsett trosuppfattning?

– Jo, självklart. Men det är en komplex fråga. Jag tycker att vi generellt hälsar på varandra olika i Sverige beroende på kön. 

Hur menar du?

– Att det redan finns skillnader när vi hälsar beroende på kön. I Sverige hälsar kvinnor på kvinnor och män på män på olika sätt än med det motsatta könet. Det är ingen hemlighet. Men när det gäller att skaka hand, det är inget jag ställer mig bakom. Jag försökte bara skriva att han inte gör det av negativa skäl. 

Blir det inte en sexualisering av personen, om just vilket kön personen har avgör om någon ska hälsa på den personen eller inte?

– Det blir en sexualisering och jag står inte heller för det. Däremot, det jag ville med min status, var att förmedla att det han menar inte är negativt mot kvinnor. Det är så han har blivit uppvuxen och då känns det intimt för honom. Sedan är det en helt annan fråga om han ska kunna företräda Miljöpartiet i en sådan roll som det handlade om. 

Kan han det, tycker du?

– Sitter man i partistyrelsen i ett av regeringspartierna så ska man inte särbehandla folk utefter deras kön. Det håller jag med om. Men jag önskar att det vore så för de andra partierna också. Här snackar vi om handskakning. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kämpar aktivt mot aborträtten och lyfter dagligen politiska förslag som minskar kvinnors rättigheter och det tas inte upp i lika stor skala. Många politiker skakar hand med kvinnor med ena handen och tar ifrån dem deras rättigheter med den andra. Det är det vi borde diskutera.

"Inte extremt"

Elham Fayaz tycker inte att det är extremt att inte vilja skaka hand med en kvinna. 

– Det är inte extremt i förhållande till de konsekvenser agerandet har fått. Han skakar inte hand med en kvinna och bara dagar senare så drar han tillbaka sin kandidatur och lämnar alla politiska uppdrag. För vad? För att han inte vill skaka hand med en kvinna, utan i stället hälsar på ett annat sätt. Så, nej, i förhållande till konsekvenserna är det inte extremt. 

Hur rimmar det med att försöka bryta patriarkala strukturer?

– Företräder man ett parti som försöker bryta de patriarkala strukturerna så ska man kunna hälsa på en kvinna genom att skaka hennes hand. Det är en del av alla små grejer. 

Den efterföljande debatten har inte handlat så mycket om att vissa muslimska kvinnor inte heller tar i hand med män. Hur ser du på det?

– Jag kan inte stå för vad någon annan tycker, men de gör det inte för att de tycker att beröring är fel och att det här blir för intimt. Det finns inom de mer kulturella muslimer, de som menar att det är skillnad mellan män och kvinnor. 

Tycker du att det är ett problem?

– Jag ser det som ett problem rent generellt att göra skillnad på kön. Inte bara när det gäller muslimer. 

"Inte blivit så om han var vit"

Först var det Mehmet Kaplan (MP) som avgick och kort senare Yasri Khan (MP). Det har stormat kring muslimer i det svenska samhällets toppskikt. 

 – Hade Mehmet Kaplan varit etniskt svensk och vit så hade det inte blivit så här. Titta på sverigedemokrater: de har poserat med SS-officerare, de har sprungit runt med järnrör på stan och ändå får de vara kvar. Mehmet Kaplan var i en församling och skulle fira ramadan och befann sig i sama rum som en fascist. Den här facisten har själv sagt att han har svårt att se att Mehmet Kaplan tycker om honom. 

Hur påverkar det här muslimers möjlighet att hamna på matkpositioner inom samhället?

 – Jag tror inte att islamofobin har blivit större, det är snarare så att de som varit islamofober har lyckats förstärka sin maktposition. Det har varit svårt ända sedan 2001 och det har blivit svårare sedan SD började få makt. Vi ser det i USA med Donald Trump, hur islamofobin växer på muslimernas bekostnad. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt