Annons:

HÖGBERG KRITISK MOT BUDGETFÖRSLAGET

Socialdemokraten Peter Högberg vill se restriktivare budgetramar. Foto: Simon Henriksson

HÖGBERG KRITISK MOT BUDGETFÖRSLAGET

Peter Högberg går emot sitt eget parti om rambudgetförslaget. Högberg anser att förslaget är för frikostigt – och att kommunen behöver spara mer. – Att ökningen blir så stor är ett problem, säger han

Annons:

Förra veckan presenterade Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet sitt gemensamma rambudgetförslag för 2017. Förslaget innebär kraftiga satsningar på vård och skola. Totalt blir det utökade ramar med knappt 31 miljoner kronor. Mest får kommunstyrelsen med 13,2 miljoner kronor och därefter hamnar socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden med sju miljoner vardera.

I kommunstyrelsen röstade Peter Högberg (S) för förslaget – men han har också meddelat sin egentliga åsikt i en protokollsanteckning: "Jag känner oro inför framtiden och hade hellre sett en mindre fördelning av medel till nämnderna än det som är i budgetberedningens förslag."

För dagens Vimmerby utvecklar den socialdemokratiske kommunstyrelseledamoten resonemanget:

– Jag hade gärna sett att rambudgeten generellt varit lägre för nämnderna då vi går mot en tid med svaga ekonomiska resultat för kommunen. Vi når 2 procentsmålet för 2017 och under planperioden gör vi 2018 ett svagt plusresultat för att prognosen 2019 visa på ett minus på 12,5 miljoner. Detta innebär att vi alla partier som ”valbudget” kommer behöva lägga en mycket defensiv budget med stora besparingar och jag har aldrig upplevt en valrörelse där partierna övertrumfar varandra i neddragningar av verksamhet.

 Överskott på minst två procent

Högberg anser att Vimmerby kommun bör klara tvåprocentsmålet under flera år framöver och ser en fara i att dra på sig ytterligare kostnader:

– Under en lång tid kommer vi behöva klara budgetmålet med ett överskott på minst 2 procent för att klara de amorteringar och nya investeringar och renoveringar som kommunen måste göra. Fortfarande så är min grund den SKL-rapport som kommunen beställde som visar på att kommunen ligger kring 40 miljoner fel i kostnader.

Kommunen var varit i stor ekonomisk kris – men nu anser alltså de tre största partierna att det finns utrymme för kostnadsökningar.

– En del av detta har vi kommit tillrätta med men det finns fortfarande kvar att göra för att komma ner i kostnader. Det som är viktigt är att vi för framtiden har rätt kostym nu då SKL menar på att kommunerna kommer behöva höja skatten med upp till fem kronor för att klara de framtida välfärdsutmaningarna, trots ökade statsbidrag. I dag använder vi stora delar av statsbidraget för att täcka dagens hål i ekonomin och inte för att möta upp framtida behov.

 Inget eget alternativ

Högberg röstade för partiets förslag eftersom han inte har något eget alternativ.

– Jag går inte emot någon partilinje utan lägger ett påpekande generellt i budgetarbetet. Jag hoppas att den fortsatta budgetprocessen, efter att ramarna är satta, ska finna möjligheter att hålla igen kostnadsutvecklingen. Den slutgiltiga budgeten tas i november och jag vill med detta skicka med en förmaning att man inte gör av med de ramökningar som nu tas i kommunfullmäktige utan att man har en stor återhållsamhet i nämnderna och kommunstyrelsen.

Hur har diskussionen varit inom partiet?

– Vi har haft ett bra samtal inom partiet och min linje är väl känd. Partiet står fortfarande bakom den SKL-rapport som presenterades och vi hoppas att vi kan få fram aktuella siffror under hösten som kan ge oss ytterligare underlag inför de detaljbudgetar som nu nämnderna och kommunstyrelsen kommer lägga fram. Det budgetförslag som nu presenteras för kommunfullmäktige är en kompromiss för att få med så stora delar av politiken som möjligt.

Det har ju under hela processen sedan 31 mars 2015 pratats om att Vimmerby behöver skära kostnader. Hur förklarar du att det till 2017 istället blir kostnadsökningar på cirka 30 miljoner?

– Generellt så ökar kommunens kostnader alla år för löner, hyror med mera och så fick vi backa gällande skolorna. Men att ökningen blir så stor är ett problem som jag hoppas man under hösten kan komma tillrätta med när man går in i detaljbudgetar.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt