Annons:

GLENNFALK KLARADE SIG FRÅN ANMÄRKNING

Före detta kommunalrådet Micael Glennfalk (M) klarade sig från anmärkning för verksamhetsåret 2015. Foto: Jakob Karlsson

GLENNFALK KLARADE SIG FRÅN ANMÄRKNING

Centerpartiet ville ge Micael Glennfalk (M) en anmärkning för hanteringen av fiberprojektet. Fullmäktige avslog förslaget. – Vad är det du inte förstått? sa Glennfalk bland annat från talarstolen.

Annons:

Centerpartiet ville dela ut en anmärkning till Micael Glennfalk, före detta ordförande i kommunstyrelsen, med anledning av hanteringen av fiberprojektet, som kostat kommunen drygt 50 miljoner kronor. Jonmyren kommenterade inte sitt förslag på anmärkning i fullmäktige, men en bit in i debatten sa Centerpartiets Erik Paulsson att hela partiet ställer sig bakom förslaget om anmärkning.

Förslaget om anmärkning motiveras med bristfällande återrapportering till kommunfullmäktige och avsaknad av dokumentation. Glennfalk har skriftligen besvarat Centerpartiets yrkande om anmärkning och över tolv sidor försvarar han fiberprojektet på punkt efter punkt. Det gjorde Glennfalk även i fullmäktige:

– Vad är det du inte förstått? Vad är ditt syfte med ditt förslag? Det finns en 12 sidor sammanställning som svar och Jonmyrens partikamrater har funnits med i fiberberedningen och det finns protokoll. Enda motivet verkar vara ett personligt agg för att jag tog makten från Centerpartiets 2010.

 ”Finns i backen”

Glennfalk anser att projektet granskats extra hårt för att det har misslyckats på intäktssidan.  

– Ska alla projekt som inte lyckas leda till anmärkning? Den centerledda majoriteten grävde ut V-TAB-tomten för 20 miljoner utan att det ledde till anmärkning. Det var inget lyckat projekt. Man skrev industriavtal för 50-80 miljoner. Till vilken nytta? Det är bara luft. Fiber finns trots allt i backen och gör stor nytta där den ligger i dag. Ska alla ordföranden få anmärkning bara för att strategin inte lyckas? Jag är nöjd med att professionen föreslår ansvarsfrihet, men beklagar att fullmäktigeledamöter inte orkat hänga med.

Glennfalk försvarades av Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, som ansåg att hela kommunstyrelsen skulle få en anmärkning i så fall.

”Glennfalks projekt”

Sverigedemokraten Anneli Jakobsson sågade projektet och ville gå ett steg längre genom att inte ge Micael Glennfalk ansvarsfrihet, men då hade Glennfalk redan beviljats ansvarsfrihet.

I Ingela Nilsson Nachtweijs frånvaro tog Erik Paulsson debatten från Centerpartiets sida.

– Glennfalk kommer med en del förklaringar som inte är relevanta. Som jag uppfattat det så har inte projektet helt lagts ut på Itsam, och har det gjorts så har det inte gjorts tillräckligt tydligt. Det är många smådetaljer som gör att projektet misslyckats. Varför har då Jonmyren velat ge Glennfalk en anmärkning? Ja, jag tror att varje kommuninvånare först och främst ser det här som Micael Glennfalks projekt. Det skulle kunna ha blivit riktigt bra, men ett av de största misstagen var att man inte lyssnade på kritiken. Det fanns kritik på tjänstemannasidan och inom politiken, men man valde att hålla fast vid det här ändå.

”Där försvann pengarna”

Glennfalks största förklaring till att projektet, som ett enigt fullmäktige fattade beslut om 2013, misslyckats är att Itsam, som utförde projektet för Vimmerby kommuns räkning, inte klarade konkurrensen med Telia.

– I efterhand är det lätt att konstatera att strategin var fel. Vi skulle ha satsat på stan först och inte landsbygden. Telia kom in och tog stan och där försvann pengarna som vi skulle ha haft till landsbygden.

Paulsson kritiserade återrapporteringen av projektet:

– Det blev bättre förra året och då hade vi en rapportering som närmade sig acceptabel nivå. Varför tog man inte tag i återrapporteringen och den ekonomiska redovisningen så att det höll en basal grundläggande nivå tidigare? Varför gjorde man inte det?

Glennfalk:

– Det är inte politikerna som är tjänstemännens chef, det är tjänstemän. Vi kan inte sitta i en projektgrupp och peka med hela handen. Man måste se den problematiken. Vi har flera gånger tagit upp brister i bland annat farten, marknadstänket och återkopplingen i fiberprojektet. Jag har skrivit till förbundsdirektören, jag har tagit upp det här i direktionen i Itsam. Itsam var vana att jobba med monopol och det är en väldig skillnad.

Glennfalk fick stöd av hela fullmäktige förutom Centerpartiet och Sverigedemokraterna, som båda reserverade sig mot att inte rikta någon anmärkning mot Glennfalk. 

Här kan du läsa Micael Glennfalks redogörelse för fiberprojektet: http://www.dagensvimmerby.se/upload/documents/Micael_Glennfalks_redogorelse.pdf

Fråga

Borde Micael Glennfalk ha fått en anmärkning för hanteringen av fiberprojektet?

Ja
Nej
Vet ej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt