Annons:

Facket positivt till ny skola: ”Behovet är akut”

Renovera eller bygga nytt? Det är frågan för kommunens politiker. Foto: Vimmerby kommun

Facket positivt till ny skola: ”Behovet är akut”

Lärarna på Astrid Lindgrens skola brottas med stora arbetsmiljöproblem. Lärarnas Riksförbund ställer sig positivt till majoritetens förslag om en helt ny skola. – Det kommer kosta väldigt mycket i alla fall, säger kommunombudet Monika Johansson.

Annons:

Majoritetens besked i veckan var tydligt: Socialdemokraterna och Moderaterna vill ersätta den nedgångna AL-skolan med en helt ny skola.

Idén uppskattas av Lärarnas Riksförbunds Monika Johansson:

– Med tanke på att AL-skolan är så nedsliten och det behövs så stora renoveringar så kommer det kosta väldigt mycket i alla fall. Så kanske att det är bättre med en ny skola där man får fräscha och helt ändamålenliga lokaler.

 "Inte hundraprocentigt"

Arbetsmiljöverket har riktat skarp kritik mot situationen på AL-skolan, men föreläggandet har ännu inte kommit.  

– Det är fortfarande inte så mycket som åtgärdats. Nu har man blivit lovad ett antal miljoner för en upprustning, men det ordnas inte i brådrasket. Att fixa ventilationen tar tid.

Situationen för lärarna har förbättrats genom den paviljong som placerades på skolgården i somras.

– Det har varit bra, men det är inte hundraprocentigt. Det är mycket nödlösningar och mycket som ligger i framtiden. Jag tror att det är svårt att få AL-skolan riktigt bra. Den är så pass gammal och det är en nedsliten byggnad. Det krävs väldigt stora insatser.

 "Kommer fly ännu mer"

Oavsett om det byggs en ny skola eller inte vill Johansson se åtgärder på AL-skolan – och helst så fort som möjligt.

– Lite insatser måste göras och det finns krav från Arbetsmiljöverket på vad som måste göras inom en snar framtid. Man kan inte säga att man får en bra ventilation om fem år, då kommer lärarna fly ännu mer från AL-skolan. AL-skolan är ett allvarligt och akut arbetsmiljöproblem.

Vad är viktigt att tänka på om man bygger nytt?

– Att man gör olika klassrumsstorlekar och gör fler grupprum. Det är en jättestor brist på grupprum på AL i dag. Sedan är det viktigt att man har all teknisk utrustning i alla rum och at ventilationen är anpassad efter det.

 Johansson vill se ett beslut så fort som möjligt.

– Så länge det finns en osäkerhet så är det ett arbetsmiljöproblem i sig. Människor blir oroliga och funderar mycket. Det är alltid bra om man så fort som möjligt kan komma fram till ett beslut. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt