Annons:

Alfreds talang är påtaglig – från nybörjare till sexa i Sverige

Alfred Sleman Olsén gjorde en stark insats på Skyttiaden. Foto: Privat

Alfreds talang är påtaglig – från nybörjare till sexa i Sverige

Han började med skytte för cirka två år sedan. Den gångna helgen blev det en sjätteplats i den rikstäckande finalen av Skyttiaden. Totalt var det 544 elvaåringar som tävlade.
– Det känns lite häftigt. Jag är nöjd fast det kunde blivit ännu bättre, säger elvaårige Alfred Sleman Olsén.

Annons:

Äldre brodern Pontus var det som fick Alfred Sleman Olsén från Frödinge att över huvud taget testa på skytte. Det är bara drygt ett par år sedan. 

– Hans storebror sköt, så det var mest lite på skoj. Det blev mer seriöst från att han var nio, men det har inte varit några stora tävlingar förrän nu det senaste halvåret. När vi var iväg på finalen i Skyttiaden så lånade vi kläder och gevär av Vimmerby Skytteförening. Alfred har inget eget gevär, så det finns många med betydligt större resurser, säger mamma Maria Sleman. 

Även om brorsan ska tillskrivas en del av förtjänsten, så märktes det snabbt att Alfred hade talang. 

– Han är lugn, noggrann och fokuserad. Det är han i allt han har gjort, så det är en sport som passar honom. Vi märkte att han hade fallenhet för det. Vi märkte att det gick bra och då tyckte han att det var roligt. 

MELLANRUBBIS

Vägen till Sveriges största skyttetävling Skyttiaden, som i år avgjordes i Kinna, var inte spikrak och definitivt inte enkel. Flera kvalomgångar ska avklaras och totalt deltog 544 i hans ålderskull.

– Först får man börja på föreningsnivå och då blir det en zonuttagning i Figeholm. Därifrån går fem vidare till nästa grupp och efter det är det ytterligare en tävling, då det är en distriktsfinal i Småland kan man säga. 

Efter Figeholm var det uttagningar i både Mönsterås och Alvesta. I Alvesta hade inte Alfred Sleman Olsén siktet inställt riktigt, men marginalerna var med honom.

– Han missade lite grann där och blev sjua, men med lite flyt till följd av återbud så kom han ändå med till finalen och fick en ny chans. 

"Ännu mer nervös"

Totalt tävlade 56 stycken unga skyttar i finalen och Alfred hade den här gången definitivt fått in siktet. Även om nervositeten var lika stor den här gången.

– Jag kände mig ännu mer nervös. Jag jobbar på det, men har inte hållit på så länge. Det var en rolig och spännande upplevelse.

I grundomgången i finalen svarade Alfred för en mycket stabil prestation och blev en av de åtta som gick till finalen. 

– Då blev jag jättenervös, men det gick bra. 

Blev sexa

I den hårda konkurrensen slutade Alfred Sleman Olsén på plats sex. En mycket imponerande prestation.

– Det känns lite häftigt. Jag är nöjd fast det ändå kunde ha blivit bättre. Det var lite oflyt, men det är små marginaler.

Vad har du för mål på sikt?

– Att bli bättre och komma så långt man bara kan. 

Kapaciteten finns uppenbarligen, men det är mycket som pockar på Alfreds uppmärksamhet. Han ägnar sig nämligen också åt fotboll, tennis och radiostyrd bilsport. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt