Annons:

VH:s ordförande:

Marcus Samuelsson, ordförande i Vimmerby Hockey, hoppas att arenafrågan hamnar på politikens bord på allvar. Foto: Linus Johansson

VH:s ordförande: "Sportarenor är ett konkurrensmedel"

Vimmerby Hockey vill att kommunen bygger en ny arena eller upprustar den befintliga ishallen. Kommunstyrelsens ordförande, Tomas Peterson (M), ser inte en ny ishall i Vimmerby de närmaste åren. – Man måste satsa på ungdomar och ungdomars idrottande. Det skapar en attraktivitet i kommunen, säger VH:s ordförande Marcus Samuelsson.

Annons:

Vimmerby ishall byggdes 1981 och är klassificerad för spel i division två. 

Nu höjer Vimmerby Hockey rösterna för att få Vimmerby kommun att antingen rusta upp den befintliga ishallen eller bygga en helt ny arena. 

– Det här är ett arbete vi haft under flera år, där vi tittar på hur vi kan bygga hela föreningen från grunden. Vi tittar på hur föreningen ska se ut framåt, med allt från värdegrundsarbete, till att utbilda fler ungdomar, hur vi ska få fler att spela hockey och få in ungdomar med annan bakgrund än svensk. Det är otroligt många delar i det här och hallfrågan har blivit uppenbar nu. Vi har inte en ishall eller en fullödig arena för framtiden och ej heller egentligen för flera år sedan. Det är grunden till den här skrivelsen, säger Vimmerby Hockeys ordförande Marcus Samuelsson. 

Kombinerad arena?

I slutet av oktober träffades företrädare för VH:s styrelse och tjänstemän med ansvar för kultur- och fritidsfrågor inom kommunen. 

– De förstår och vet om att det finns ett behov att uppdatera. Vi pratade inte så mycket om en ny arena, utan egentligen mer om behoven och vad som ekonomiskt är mest rätt och fel. Är det bäst för kommunen att renovera i något som ändå inte blir bra eller är det bättre med en ny arena? I första hand handlar det inte om en ny arena, men tänker man smart tror jag att det är den billigaste lösningen. Det här handlar om vad som är bäst för Vimmerby på sikt. Är det till och med så att vi kanske ska ha en ny ishall kombinerad med en ny idrottshall på den yta som finns. Jag har hand om hockeyns del och hockeyns behov och vi hoppas att ha både J18- och J20-lag om några år. Vi vill ha en långsiktig plan och en arena som är värd namnet. Det vi har nu är inte jättemodernt och långt ifrån ändamålsenligt. Visst, så här såg det ut på 80-talet, men i själva verket byggdes det ett skal över en befintlig is. Det byggdes inte som en ishall, utan som en is med tak över. 

Har ni diskuterat det med Vimmerby IBK?

– Nej, det har vi inte, men vi vet att de har önskemål och deras önskemål är säkert jätteviktiga. Jag tror att det skulle kunna bli en fördel för Vimmerby att samla inomhusidrotten, men vi har inte haft någon dialog med dem. Innebandyn är otroligt viktig och det handlar inte om att roffa åt sig från hockeyns sida. Sport är viktigt för en kommuns framtid och utveckling och att ha riktiga sportarenor är ett konkurrensmedel för en kommun. Det är faktiskt inte bara äldreboenden. 

Investeringsbehov på 300 miljoner

Vimmerby kommun har ett investeringsbehov för de kommande åren på en bra bit över 300 miljoner kronor. Det finns behov av en ny förskola och ett nytt äldreboende och majoriteten har öppnat för att bygga en helt ny skola. Samtidigt har kommunen en av de högsta låneskulderna i hela landet per invånare. 

– Som hockeyförening kan vi inte göra den prioriteringen. Det vi vill är att man ska satsa på ungdomar och ungdomars idrottande för att skapa en attraktivitet i kommunen, det var det jag menade med att man inte bara ska satsa på äldreboenden. Man måste investera i dem med mer framtid. De flesta kommuner har förstått att det är framtiden att satsa på det. Jag säger inte att det varit felprioriteringar tidigare, men onekligen har det säkert inte prioriterats helt rätt. Från Vimmerby Hockeys sida ska vi agera utifrån medlemmarnas bästa och ser att det här behovet finns. Tittar vi på själva driftskostnaden så är det inte säkert att det blir dyrare med en ny arena eller kombinerad arena än att renovera den gamla, om man tittar på ventilation, aggregat och de delarna. Det behöver utredas om det verkligen är dyrare. Avskrivningarna är inte gigantiska, men investeringen är ganska stor. Så är det. 

Varför ska kommunen prioritera en ny ishall när det behövs förskola, skola och äldreboende?

– Jag tar ingen ställning i det. Jag kan bara prata i sak i detta. Det är givetvis upp till politiken att värdera det och det de tror är viktigast. Jag vill inte ställa något emot något annat. Vi kan inte ta ansvar för hur ekonomin och investeringarna ser ut. 

I slutändan handlar det om prioriteringar?

– Det beslutet sitter inte styrelsen i Vimmerby Hockey på, absolut inte. Vi måste uppmärksamma politiken om att det här behovet finns. Vi vet också att det här är en process, men vi vill få upp det på agendan och hoppas och tror att politiken förstår att det finns ett stort behov av en uppdatering av befintliga sportarenor.

Inte jämföra sig med Växjö

Vimmerby Hockey har inte tittat på några andra division ett-lags arenor för att hitta något att sikta mot.

– Nej, det har vi inte. Vi har hållit på med det här i ganska många år och ishockeyförbundet har riktlinjer för hur de ser på arenor, men vi har inget konkret i nuläget. Det här handlar mer om att det här behovet finns och hur ett framtida behov kan se ut för en kommun som Vimmerby. Det handlar inte om att jämföra sig med Växjö, men det finns många andra mindre kommuner som satsar. Jag vill inte kommentera vad investeringen kan handla om eller vilken kommun som har den mest optimala isen, men man får titta på Vimmerbys behov och vad det kostar där och där. Det kanske är 75 miljoner där och 85 där, men de har en annan kravställan. 

Vad skulle Vimmerby Hockey kunna bidra med i det här?

– Vi har inte haft någon dialog om det och det här är ju frågan om en kommunal anläggning och därmed offentlig upphandling. Då kan man inte säga så. Det här måste upp på politikernas bord, så att det förstår att det finns ett behov av det. 

När kan en ny ishall finnas i Vimmerby?

– Det beror på politikerna. Vi hade gärna sett en för flera år sedan.

"Vill inte kommentera det"

Enligt kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) bör ishallen kunna hålla lika länge som stadshuset och att den nuvarande ishallen måste klara sig många år till. Stadshuset uppfördes 1976 och ishallen 1981. 

– Det vill jag inte ens kommentera. Vi vill utveckla vår verksamhet och kan inte ha den i kommunhuset. Jag tycker att kommunen måste ta till sig det här seriöst och utvärdera det här på riktigt. Det handlar om idrottsarenor och inte om kontorsplatser. Jag anser att ishallen har fyllt sin funktion och att tidslinjen börjar ta slut. Jag hoppas att man gör en ordentlig genomgång och förstår behovet. Det är politiken som ska prioritera, men jag hoppas på en seriös genomgång och förståelse för vad arenorna betyder för attraktiviteten i en kommun.

Finns det ett tillräckligt intresse från kommunens sida?

– Jag tror att många politiker inte är tillräckligt insatta. Det får vi ta på oss och vi behöver upplysa dem och får vara duktiga på att få politikerna att förstå det. Jag skyller inte på någon annan. 

"Det är en islada"

Flera andra lag i division ett har regelrätta arenor och ishallar i bättre skick än Vimmerbys. 

– Det vi har nu är hemtrevligt och vi är givetvis tacksamma, men det är en islada. Ska vi framåt växa och kunna komma igång med inte minst tjejhockey och möjliggöra för ännu fler att börja med hockey, så måste vi se till att få effektivare flöde kring istider och omklädningsrum. Jag tror inte ens att de på kommunhuset har sin arbetsplats i bastun, om man nu ska jämföra det. Vi vill skapa en bättre organisation totalt sett och ge bättre möjligheter. Som det är nu är vi inte välkomnande till tjejer, för vi kan inte ta hand om dem. Det finns inte fysiska förutsättningar för det i hallen. Jag har funderat mycket på det här och jag förordar lösningen att titta på en helt ny arena.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt