Annons:

Debatt om SLUS-projektet:

23-årige Felix Grönqvist studerar nationalekonomi vid Linköpings universitet och arbetar också som politisk sekreterare i kommunen. Han har skrivit ett debattinlägg efter gårdagens SLUS-möte i Vimmerby. Foto: Privat

Debatt om SLUS-projektet: "Ett bra initiativ – men vi måste kunna mer"

Felix Grönqvist är 23 år gammal, studerar nationalekonomi vid Linköpings universitet och arbetar som politisk sekreterare i Linköpings kommun. Han är utflyttad kommuninvånare – potentiell återvändare enligt egen utsago – och har skrivit ett debattinlägg om sina tankar efter gårdagens SLUS-kväll i Vimmerby.

Annons:

Torsdagens SLUS-kväll var ett välkomnat och uppskattat initiativ. Som det uttrycktes vid kvällens slut så fick kommunen 200 gratis konsulter för en kväll, som alla brinner för bygden. Allt jag hoppas är att man tar vara på engagemanget. Många gruppsamtal nådde slutsatsen att vad vår kommun behöver är bredare dialog och "positivt tänkande". Visst, det är alltid bra, men skatteunderlaget blir inte större, inflyttningen ökar knappast och hungern efter kompetens hos våra företag mättas sällan via dessa åtgärder.

"Positivt tänkande"

Kan det vara så att det är det vi behöver mest av allt? En skola med behöriga vuxna där elever på högstadiet slipper ha sex olika "lärare" i matte, etablering på Krönsmon och vidare bostadsbyggande kanske kan ge "det positiva tänkandet" en skjuts i rätt riktning. Jag hade velat se att kvällen avslutades med ett löfte från kommunens sida där man ska samköra lämnade kommentarer och snart formulera konkreta att-satser med ambitionen att dessa ska antas i fullmäktige, och när vi ses igen den 21 september, bör resultatet redovisas och utvärderas för samma 200 medborgare. Om inte ännu fler!

Att sitta under en samtalskväll som denna och säga att vi behöver ha dialog, är det samma som att sitta på en fest och säga att man behöver ha en fest. Det är ju detta som är dialogen! Det är ju detta som är festen!

Jag besökte Saab i Linköping förra veckan och träffade ledningen. De uttryckte att även dom, som ett stort och starkt företag med goda framtidsutsikter, upplever vissa problem med kompetensförsörjning. Om Sveriges femte största kommun har vissa svårigheter med kompetensförsörjningen, hur illa ligger vi då inte till i Vimmerby?

"En företagsintegrerad skola"

För att överleva de kommande decennierna tror jag att vi som en relativt liten kommun borde utveckla oss mot en tydligare nisch. Varför inte en ny skola, med ett tydligare miljö-tänk, och närhet till de lokala företagen? En skola som inflyttade faktiskt vill sätta sina barn i. I Linköping får många klasser en mentor från företagsvärlden. Det är ytterligare en vuxen att se upp till och inspireras av. Denna mentor följer sedan samma klass under flera år och erbjuder studiebesök och samtal, och hänger med i klassens utveckling. Personligen skulle jag tycka att det vore häftigt att under högstadiet eller gymnasiet varje månad få besöka ett nytt företag i staden. Besök på allt från Åbro med deras fantastiska maskiner till programmerare på MindBite och Roxx, och varför inte få lyssna till Simon Johansson när han pratar om processen kring sin nystartade restaurang? Det är viktigt att tidigt visa vilka möjligheter ungdomar faktiskt har i Vimmerby. Mentorskapet skulle i längden kunna leda till sommarjobb, praktikplatser och varför inte en anställning efter studenten? Jag är säker på att få företagare skulle tacka nej till att spela en större roll i vår gemensamma skola.

Avslutningsvis vill jag tacka SLUS-gruppen för en väl genomförd kväll och jag ser fram emot vad det kommer mynna ut i.

Felix Grönqvist, 

nationalekonomistudent vid Linköping universitet och politisk sekreterare i Linköpings kommun.

Fråga

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Tveksamt
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt