Annons:

Bortglömd strategi får leva vidare:

SLUS-strategin är fortfarande aktuell och dokumentet får leva vidare i minst fyra år till. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Bortglömd strategi får leva vidare: "Fortfarande aktuellt"

Det stora SLUS-projektet i Vimmerby kommun har fallit lite i glömska de senaste åren. Nu har kommunstyrelsen tagit beslut om att SLUS-strategin fortsatt är aktuell.
– Dokumentet får leva vidare mellan 2022-2026, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Arbetet med den nya översiktsplanen, som ska sträcka sig till 2050, har pågått intensivt under en längre tid. Just nu är översiktsplanen ute på remiss. 

Inom ramen för det arbetet har utvecklingsavdelningen tittat närmare på den sociala lokala utvecklingsstrategin för Vimmerby kommun, SLUS, och kommit fram till att den nya visionen för kommunen, som innehåller sex fokusområden, går i linje med SLUS:ens sex insatsfktorer. 

Även utvecklingsförslagen som inkommit till kommunen i samband med översiktsplan anses ligga i linje med SLUS:en. 

Slutsatsen är därför att SLUS-strategin både är aktuell och adderar ett värde för kommunen. 

– När vi var ute i orterna för ÖP-dialogerna så har vi fått mycket med oss tillbaka. Mycket av det som det funnits önskemål om har man tidigare sett inom ramen för SLUS-projektet. Därför bestämde vi att vi skulle göra en genomlysning av SLUS-dokument, för att eventuellt uppdatera det. Men när man läste igenom SLUS-strategin, så man att det fortfarande gäller och är aktuellt, säger Helen Nilsson (S).

Dokumentet lever vidare

Därför har man bestämt att dokumentet får leva vidare utan förändringar mellan 2022 och 2026 också.

– Då kommer vi titta igenom det igen och uppdaterar den om så är fallet. 

Lars Johansson (V) konstaterar också att mycket av det som kommuninvånarna lyfter upp nu vid arbetet med översiktsplanen känns igen från SLUS-projektet.

– Det har kommit in väldigt mycket synpunkter, det handlar om över tusen olika åsikter, och det har gjorts ett stort jobb under hösten av både tjänstemän och politiker med att systematisera det här. I översiktsplanen finns en massa parametrar med saker som redan gjorts eller aldrig blir aktuellt. En tunnelbana var exempelvis något som avskrevs direkt. Men mycket av det som invånarna lyfter upp ligger i samklang med det tidigare dokumentet och det är många gånger samma typ av frågor eller önskningar som lyfts fram, säger han.

SLUS-projektet beskrevs från början vara en en start för en process som på sikt skulle göra Vimmerby kommun till en bättre plats och bo verka på. Allas Vimmerby är också en förlängning av detta.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt