Annons:

Debattören:

Elham Fayaz. Foto: Ung Vänster

Debattören: "Fokusera på samhällsproblem – inte handskakningen"

I en intervju med Dagens Vimmerby sade Elham Fayaz (V) att Yasri Khans (MP) val att inte skaka hand med en kvinnlig reporter inte var något extremt. I ett debattinlägg väljer han nu att utveckla sina tankegångar.

Annons:

Jag har fått rätt mycket kritik sedan mitt uttalande utav Yasri Khans val att inte vilja skaka hand med en kvinnlig reporter. Jag vill bara förtydliga mitt resonemang för att få bort missuppfattningarna och jag hoppas att de som missförstod mig får en bättre bild nu. De andra som väljer att missförstå mig med flit kan jag inte göra så mycket åt.

Yasri Khan är en muslimsk man som är uppväxt med religiösa motiveringar och värderingar. Precis som att en man idag är uppväxt och formad med manliga motiveringar och värderingar. Jag försvarar inte på något sätt hans val att inte skaka hand med en kvinna. Jag menar däremot att fokuset ska ligga på det verkliga problemet.

Fyra miljoner mindre

Det stora problemet, nämligen det samhälleliga problemet mellan män och kvinnor. Där politiker kan vara med och påverka direkt. Frågan som är central i jämställdhetsdebatten, löneklyftorna mellan män och kvinnor. Idag så tjänar en kvinna ungefär 4 miljoner mindre än en man per livstid i genomsnitt.

Det är ett problem och vi bör åtgärda det problemet, med statliga representanter på arbetsplatser som kan kontrollera och därmed rapportera vart problemet ligger för att sedan vidta åtgärder. Sedan har vi facket som ska bli starkare och få mer inflytande över arbetsplatser där de kan förhandla fram löner och villkor som är lika för män och kvinnor. Det är den centrala biten som jag menar är mycket viktig att lyfta upp och diskutera med en konkret utgångspunkt.

Bestämma över sin egen kropp

Andra problemet är kvinnornas makt i de offentliga jobben. Sjukvård, äldreomsorg, skola osv. Tyvärr så, bara för det är offentligt så betyder det inte att det per automatik är bättre, däremot så är den mer kontrollerad och man kan faktiskt vidta åtgärder utan att behöva genomgå långa processer utav byråkrati.

Det tredje problemet är, är kvinnors makt över sin egen kropp. Aborträtten. Där staten har 100 procentig inflytande och faktiskt kan påverka. Varje kvinna har rätt över sin egen kropp och därmed ska de också avgöra om de vill göra abort eller inte.

Då har vi människor i maktposition som säger det rakt ut att de vill ta ifrån rättigheterna från en kvinnas att bestämma över sin egen kropp. Det är ett problem och jag tycker att vi liksom borde vara långt före i vår moderna samhälle än var vi är just nu.

Börja ta ansvar

Jag skriver kortfattad om varje fråga för att ge er en helhetsbild övar vad media fokuserar på och var det verkliga hotet mot kvinnorna är. Se hur lätt de kan få dig att glömma bort de viktigaste frågorna genom att bara lyfta en populistisk fråga som handlar om en handskakning.

Bara för att förtydliga, jag ville inte att Yasri Khan skulle fortsätta och att han skulle få överta någon ministerpost, eftersom jag hellre gärna vill se en vänsterpartist på en ministerpost. Det jag däremot tycker är att vi bör lägga fokus på det verkliga problemet, och lägga ner med politisk demagogi, och börja ta ansvar som samhälle.

Elham Fayaz 

Ung Vänster Vimmerby

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt