Annons:

  • Mörlundasonens andra långfilm klar – och redan nominerad till två guldbaggar

    Rasmus Råsmark, tidigare bosatt i Mörlunda, är en av fem medlemmar i Crazy Pictures vars andra långfilm har premiär på juldagen. På torsdagen avslöjades dessutom att ”UFO Sweden” nominerats till två guldbaggar.
    Foto: Privat

  • Mörlundasonens andra långfilm klar – och redan nominerad till två guldbaggar

    UFO Sweden med långfilmsdebuterande stjärnskottet Inez Dahl Torhaug som huvudkaraktären Denise. Övriga roller spelas av Jesper Barkselius, Eva Melander och Sara Shirpey. Foto: Pressbild

  • Mörlundasonens andra långfilm klar – och redan nominerad till två guldbaggar

    Rasmus Råsmark, längst th, tillsammans med övriga medlemmar i filmkollektivet Crazy Pictures: Hannes Krantz, Albin Pettersson, Olle Tholén och Victor Danell. Foto: Privat

  • Mörlundasonens andra långfilm klar – och redan nominerad till två guldbaggar

    En bild från inspelningen av UFO Sweden, som har premiär på juldagen. Då visas den bland annat på Vimmerby Bio och Rio Bio i Hultsfred där Rasmus Råsmark kommer vara på plats för att presentera filmen. Foto: Pressbild

Mörlundasonens andra långfilm klar – och redan nominerad till två guldbaggar

Filmkollektivet Crazy Pictures, med Rasmus Råsmark tidigare Mörlunda som en av fem medlemmar, har släppt sin andra långfilm. Redan innan UFO Sweden ens haft premiär nominerades den till två guldbaggar.
– Det känns fantastiskt roligt, säger Rasmus Råsmark.

Annons:

Norrköpingsbaserade Crazy Picture startade för 15 år sedan av fem vänner. En av dem är 36-årige Rasmus Råsmark som bodde i Lundtorp utanför Mörlunda fram till 2006, när gymnasiestudierna avslutats.

– Vi hade ganska höga ambitioner med det här bolaget redan från början. Även om vi är ett gäng kompisar som startade det här ihop så har vi alltid levt på det – och framför allt för det. Målet har alltid varit att få göra film för bio, vi tycker att det är så film ska ses, säger Rasmus Råsmark, när vi når honom på telefon.

Publiken blev avgörande

Efter flera uppskattade och hyllade kortfilmer på YouTube var just publiken avgörande för att den första långfilmen Den blomstertid nu kommer blev verklighet.

– Ja, den genomfördes till stora delar av pengar från en crowdfunding-kampanj, så det var publiken som gav första bidraget för att få den att bli av. Budgeten var inte stor, cirka 18 miljoner kronor, i förhållande till vilken budget den här typen av film vanligtvis har.

Såldes till över hundra länder

Filmkollektivet Crazy Pictures rönte stora framgångar både i Sverige och internationellt med sin långfilmsdebut. Den sågs av över 110 000 personer och såldes till över hundra länder.

– Det var vi jättenöjda med, men nu siktar vi högre, tillägger Rasmus Råsmark.

För nu fyra år senare är uppföljaren UFO Sweden klar. En, som Rasmus Råsmark beskriver det som, äventyrsfilm och mer av en familjefilm för en bred målgrupp.

– Den är spännande, rolig och varm. Och actionfylld, så den har alla delar som vi gillar, tillägger han.

Är på plats i Mörlunda

Filmen har premiär på landets biografer på juldagen, Rio Bio i Hultsfred och Vimmerby Bio är inget undantag.

– Jag kommer dessutom att vara på plats i Hultsfred för att presentera filmen, det passade så bra där vid jul när jag ändå är nere i Mörlunda.

Hur känns det nu när filmen är klar och det börjar närma sig premiär?

– Det känns jätte, jätteroligt. Vi har jobbat enormt för den, det är på många sätt ett mycket större projekt än ”Den blomstertid” var, mer folk inblandade, häftigare saker som görs, mer rutinerade skådespelare. Så det har varit som att växla upp tre steg, säger Rasmus Råsmark och fortsätter: 

– Man vill ju alltid göra nästa grej bättre. Vi har sporrat oss ganska mycket till att se hur långt vi kan ta det den här gången. Man lär sig så mycket av att göra en film och det har vi tagit med oss in i den här och gjort en riktig publik film. Den här är gjord för att ses på bio och vi vill skapa en underhållning för publiken.

Nominerad till två guldbaggar

På torsdagen, när årets Guldbaggenomineringar släpptes, fick Rasmus Råsmark och hans kollegor i filmkollektivet Crazy Pictures dessutom det glädjande beskedet att deras andra långfilm nominerats i två kategorier, bästa klippning och bästa visuella effekter.

– Det känns jätteroligt med tanke på att vi utger oss för att ha gjort en äventyrsfilm som ska fånga publiken och just effekter och klippning blir ju väldigt viktigt att det sitter. Så det här känns som ett bevis på att vi har gjort någonting bra. Det är ju lite speciellt också att ingen sett filmen än, bortsett från en jury, så det känns jättekul. Det här blev vår fösta respons. 

Filmkollektivet vann 2019 en guldbagge som årets nykomling för långfilmen Den blomstertid nu kommer.

Vad handlar UFO Sweden om?

– Den handlar om en helt vanlig förening som sitter i en källarlokal i Norrköping som letar efter fenomen och övernaturliga grejer. När det plötsligt en dag dyker upp en tjej med en mystisk upptäckt av en bil, som hon tror tillhör sin förlorade pappa. De ger sig tillsammans ut på ett äventyr långt utanför lagens gränser, för att ta reda på vad som faktiskt kan ha hänt, berättar Rasmus Råsmark.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt