Annons:

Så förändrades inflationen under april månad

Foto: MostPhotos

Så förändrades inflationen under april månad

Den svenska inflationen fortsatte nedåt enligt måttet KPI. Enligt måttet KPIF – där boränteeffekter räknats bort – steg den något.

Annons:

Inflationstakten enligt KPI var 3,9 procent i april månad. Det var en nedgång från mars, då den låg på 4,1 procent. Månadsförändringen från mars till april var 0,3 procent enligt KPI. Inflationstakten enligt KPIF var 2,3 procent i april. Det var en liten uppgång från 2,2 procent i mars, men väntat var en uppgång på 2,4.

– Effekten av ökade räntekostnader för bolån avtar, vilket bidrar till att inflationstakten sjönk något i april, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Månadsförändringen påverkades främst av höjda priser för rekreation och kultur där priserna på böcker återigen steg efter föregående månads bokrea. Restaurang- och logibesök ökade också i pris. Det var även hyreshöjningar för hyreslägenhet, men förändringen dämpades något av lägre elpriser samt lägre priser på frukt. Prisökningarna motverkades också av lägre drivmedelspriser. 

I stort sett låg månadspriserna på mat stilla i april jämfört med månaden innan, enligt SCB:s siffror.

– Vi har inte sett en så liten förändring av livsmedelspriserna mellan två månader sedan våren 2017, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Tidigare i maj sänkte Riksbanken styrräntan för första gången på över åtta år från 4,0 till 3,75 procent. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt