Annons:

Inflationstakten steg i januari – högre än väntat

Inflationstakten var högre än förväntat i januari. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Inflationstakten steg i januari – högre än väntat

Inflationstakten mätt som KPI var 5,4 procent i januari. Det är en ökning från december då den var 4,4 procent. Uppgången var större än väntat. 

Annons:

Inflationstakten enligt KPIF, Konsumentprisindex med fast ränta, var 3,3 procent i januari. I december var det 2,3 procent. 

– Boendekostnaderna ökade i januari och fortsätter att vara det största bidraget till inflationstakten enligt KPI, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.

Stigande räntekostnader för hushållens bolån bidrog med 2,3 procentenheter till inflationstakten enligt KPI. Drivmedelspriserna sjönk jämfört med december och prissänkningar för både kläder och flygresor bidrog också till prisnedgången. 

Men prissänkningarna motverkades av att boendekostnaderna steg på bred front. Utöver räntekostnaderna handlade det även om dyrare elpriser och högre månadsavgifter för bostadsrätter. Därutöver höjdes även vatten- och avloppsavgifter samt hyror. 

Priserna på många varor och tjänster, bland annat inom livsmedel, inventarier och hushållsvaror samt rekreation och kultur, steg också under januari.

Analytikernas snittprognos låg på 2,1 procent för KPIF och 5,0 procent för KPI. Riksbankens mål är att inflationen, enligt KPIF, ska vara 2,0 procent per år. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt