Annons:

Inflationen i Sverige sjunker – matpriserna går också ned något

Inflationen sjunker något och likaså matpriserna. Foto: MostPhotos

Inflationen i Sverige sjunker – matpriserna går också ned något

I september sjönk inflationstakten i Sverige till fyra procent till fyra procent, enligt KPIF. Jämfört med augusti är det en minskning med 0,7 procentenheter. Det visar den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån, SCB. 

Annons:

Inflationstakten enligt KPI, Konumentprisindex, var 6,5 procent i september 2023. Det är en minskning från augusti då den var 7,5 procent. Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) var 4,0 procent i september. 

– Breda prisökningar i september motverkades bland annat av fortsatt sjunkande elpriser, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.

Det som drog upp KPIF under september var främst en prisökning för kläder. Därutöver steg priserna för räntekostnader, möbler, drivmedel samt rekreation och kultur. 

Prisökningarna motverkades av elen och utrikes flygresor. Jämfört med september 2022 har elpriserna sjunkit med 45,3 procent.

Matpriserna sjunker

Flera analytiker har trott att inflationstakten skulle sjunka ytterligare, vilket kan tala för ytterligare en räntehöjning. Matpriserna fortsätter sjunka något, förutom på vissa varor. Mest ökade priserna för frukt, kaffe, te och kakao.

– Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,1 procent i september. Men räknar vi endast på livsmedel var minskningen 0,3 procent. Priserna på alkoholfria drycker steg med 1,2 procent, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

– Priserna på alkoholfria drycker brukar gå upp i september, medan priserna på livsmedel tenderar att gå ner då. Sett i ett lite längre perspektiv har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stabiliserats under 2023, och inte rört sig särskilt mycket sedan i mars.

Priserna som sjunker mest är mjölk, ost och ägg.

– Priset på färska bär steg med nästan 31 procent i september samtidigt som priset på päron sjönk med nästan 22 procent. 

Totalt har priserna på livsmedel och alkoholfria dycker stigit med 7,7 procent sedan september 2022. Motsvarande ökning i augusti var 9,0 procent.

– Priserna fortsätter alltså att stiga sett till årstakt, men långsammare än i augusti.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt