Annons:

Inflationen fortsätter nedåt – det är förklaringen

Resor blev dyrare under december. Foto: MostPhotos

Inflationen fortsätter nedåt – det är förklaringen

Inflationen fortsätter nedåt. I december sjönk den till 2,3 procent, enligt måttet KPIF, rapporterar SCB.

Annons:

2,3 procents inflation är den lägsta noteringen sedan 2021. Men beskedet är inget överraskande om man tittar på vad analytikerna förutspått. 

Snittprognosen för inflationstakten, enligt måttet KPIF, som inte räknar med ränteökningar, spåddes bli 2,2 procent. I november låg inflationen på 3,6 procent.

Den stora förklaringen till den sjunkande inflationen är lägre elpriser. Även om priserna var högre än i november, så var de klart lägre än för ett år sedan. 

Paketresor och transporttjänster blev dyrare i december, enligt SCB:s statistik. December är dock en semestermånad och därför är ökningen inte anmärkningsvärd. 

Mycket blev dyrare

Flera andra saker blev dock dyrare i december, däribland kläder och hushållsvaror. Dessa prisökningar motverkades emellertid av att priserna på drivmedel var lägre. 

Inflationstakten enligt måttet KPI sjönk till 4,4 procent i december att jämförta med 5,8 procent i november. 

– Vi ser fortfarande risker med fraktkostnader och högre elpriser, det ska man vara beredd på. Men vi gör bedömningen att inflationen kommer ner och nära målet, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M), som ger sin egen regering beröm: 

– Regeringen har lagt två återhållsamma budgetar. Trots att vi har haft ett dåligt konjunkturläge och nu har en lågkonjunktur så har vi ändå inte lagt en expansiv politik och budget. Hade vi gjord det och gått med stora underskott, då hade vi drivit på inflationen. Den hade den inte kommit ner så snabbt som den nu gör.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt