Annons:

Kritik mot pizzeria i Vimmerby – risk för att skadedjur bosätter sig

En pizzeria i Vimmerby har avvikelser på sex av tolv kontrollerade områden. Foto: Pixabay

Kritik mot pizzeria i Vimmerby – risk för att skadedjur bosätter sig

En pizzeria i Vimmerby får kritik av kommunens livsmedelsinspektör. Pizzerian har avvikelser på hela sex av tolv områden – bland annat felaktig kyltemperatur för pizzapålägg, risk för att skadedjur flyger in samt bosätter sig och kontaminationsrisk för ost som inte är skyddad.

Annons:

Det var i mitten av oktober som en oanmäld inspektion genomfördes på pizzerian för att kontrollera att verksamheten uppfyller livsmedelslagstiftningens krav och bara för ut livsmedel på marknaden som är säkra och med god redlighet. 

Det visade sig att pizzerian inte helt uppfyller lagstiftningens krav, då verksamheten hade avvikelser på hälften av de kontrollerade områden.

När det gäller lokalen fick den anmärkningar på flera punkter. Livsmedelsinspektören ansåg att golvet var väl slitet, en anmärkning pizzerian fått tidigare. Mellan två väggar finns flera saker som gör det svårt att rengöra de berörda ytorna och där bedöms det finnas en risk för att skadedjur kan bosätta sig. Det handlar också om en tidigare anmärkning som kvarstår. 

Flygande skadedjur kan ta sig in

I ett frysskåp finns lådor med bitad ost förvarad. Osten ligger direkt i fryslådan, men ovantill finns förpackningens plast över osten i varje låda. Det anses finnas kontaminationsrisk för osten där den inte är skyddad.

En tidigare anmärkning gällande mörk frityrolja och avlagringar på fritösens värmeelement kvarstår. Frityrkorgen ska också vara svart och i behov av rengöring.

I pizzerian finns myggnät för fönster, men vid inspektionen saknades myggnät för de öppna fönstren. Anledningen var att det periodvis regnat under dagen. Det gör att risken för att flygande skadedjur ska ta sig in kvarstår. 

I ett rum fanns en vägghylla där ett gammalt dammlager fanns. Det var även smutsigt längs hyllor och golv i ett annat utrymme. Det fanns ansamlat damm i andra delar av lokalen också.

Ska åtgärdas

Det är oklart om varmhållning av kebabkött sker under längre tid än vad som är lämpligt och därför sätter även inspektören en anmärkning på den punkten.

Temperaturen där pizzapålägg förvaras anses vara över lämplig kyltemperatur och känsliga kylvaror hade för hög temperatur.

Det saknas även viss synlig information för kunderna om allergener eller om att den informationen går att få.

Kontrollen är med anmärkning då verksamheten har avvikelser på sex av tolv kontrollerade områden. Därmed är helhetsbedömningen att verksamheten inte helt uppfyller lagstiftningens krav, konstaterar livsmedelsinspektören. 

Avvikelserna ska nu åtgärdas enligt ett föreläggande. När föreläggandet gått ut kommer ett återbesök att göras för att se att det följts upp och åtgärdats.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt