Annons:

Tätorterna får snabbt internet – landsbygden hopplöst efter

Andelen hushåll i Vimmerby kommun som har tillgång till snabbt internet har, föga förvånande, ökat kraftigt. 16,1 procent 2014 blev 43,5 procent 2015. Men glesbygden är fortfarande hopplöst långt efter tätorterna.

Annons:

Skälet till ökningen är förstås enkel: både Vimmerby kommun och Telia har satsat hårt på fiber i kommunen. Hittills har Telia gått vinnande ur den kampen, men hela den östra kommundelen är fortfarande utan fiber.

Med 43,5 procent av hushållen som har en uppkoppling på minst 100 Mbit/s så placerar sig kommunen i mitten av länets kommuner. Högst andel med snabb uppkoppling har Kalmar med 70,75 procent. Hultsfred, som samarbetat med Telia i hela sitt fiberprojekt, är tvåa på 58,77 procent. Hultsfred noterar den största ökningen jämfört med 2014 med sina dryga 36 procentenheter. Lägst andel med snabb uppkoppling har Borgholm med futtiga 16,07 procent.

Långt efter rikssnittet

Snittet i länet ligger på 49,71 procent. Det är mycket sämre är snittet i riket som ligger på 68,65 procent.

– Siffrorna visar att länet ligger i fas med delmålet om att 50 procent i länet ska ha tillgång till snabbt bredband år 2015. Samtidigt har vi en bra bit kvar till målet om 100 procent tillgång till snabbt bredband år 2020, säger Magnus Hammarstedt, regional bredbandskoordinator på Regionförbundet i Kalmar län, i ett pressmeddelande.

När det gäller Vimmerby kommuns arbetsställen så har 28,07 procent tillgång till fiber. Också det är en stor ökning jämfört med förra då drygt 10 procent hade tillgång till snabbt bredband.

Tufft för landsbygden

Den större delen av ökningen som gjorts i länet har gjorts i tätorter.

– Den utbyggnaden som har gjorts är gjord på marknadsmässiga villkor. Det handlar nästan uteslutande om tätorter med kort återbetalningstid för investeringar. De delar av länet som nu återstår är huvudsakligen områden och samhällen där investeringen per anslutning blir högre och intresset från marknadsaktörer blir därmed lägre, säger Magnus Hammarstedt.

Så ser det ut även i Vimmerby. Blott 14,36 procent av hushållen i glesbebyggt område har tillgång till minst 100 mbit/s. I tätorterna är samma siffra 51,05 procent. I riket har 20,84 procent av glesbygdshushållen snabb uppkoppling, jämfört med 73,78 procent i tätorterna. I länet har glesbygdshushållen i Hultsfred överlägset bäst förutsättningar. 30,75 procent har snabb uppkoppling. Emmaboda är tvåa med 20,49 procent. Sämst är Torstås med 0,28 procent. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt