Annons:

  • Djursdala listade fördelarna med en friskola

    Det bjöds på tårta i samband med diskussionerna i Djursdala. Foton: Rebecka Fredriksson

  • Djursdala listade fördelarna med en friskola

    Jacob Käll (t.v) pratade om det gångna året.

Djursdala listade fördelarna med en friskola

Skolvalet blev en enda stor succé för de som kämpat för skolan i Djursdala. Men om det blir en kommunal skola – eller en friskola i bygden – är inte bestämt. – Det var ett allmänt möte där vi vädrade och utvärderade olika tankar, säger friskoleföreningens Rebecka Fredriksson om söndagens möte i Djursdala.

Annons:

Djursdala friskola ekonomisk förening kommer att arbeta vidare med ansökan om att öppna en friskola. Det var friskoleföreningen överens om efter söndagens möte, där Djursdala samhällsförening, Djursdala skolas föräldraförening, Djursdalabygdens friskola ekonomisk förening och Betelförsamlingen i Djursdala bjöd in allmänheten till tårtkalas och möte.

Det som diskuterades var för- och nackdelarna med att – trots effekterna av skolvalet – gå vidare med en friskola i Djursdala. 

– Vi tog inga beslut, utan det var ett allmänt möte där olika tankar utvärderades och vädrades, säger Rebecka Fredriksson. 

För- och nackdelar

Som fördel med att satsa på en friskola lyftes följande argument fram: en större trygghet i att deras framtid ligger i deras egna händer, en större möjlighet att utveckla skolan och profilera den, att kunna få en förskoleavdelning till för att möta det behovet.

Nackdelarna ansågs vara det ekonomiska ansvaret, mycket arbete periodvis och om friskolan av någon anledning måste läggas ner kommer kommunen inte starta upp den igen. 

– Flera menade att det här kan vara vår bästa chans att ändå fortsätta utveckla skolan och därigenom också hela bygden. Vi pratade lite kort i styrelsen för friskoleföreningen efter mötet och var överens om att arbeta vidare med ansökan. Men det är många inblandade i den här processen: barn, föräldrar, föreningar, politiker, tjänstemän och det är många som måste få säga sitt i varje fråga. Saker måste få ta tid och bli förankrade. 

Kommunstyrelsen har ställt sig positiv till en friskola i Djursdala. I oktober kommer besked från Skolinspektionen om Djursdala får eller inte får öppna en friskola. 

Käll summerade

Jacob Käll summerade det gångna året så här på mötet: 

– Det är många som har jobbat kopiöst mycket dels med att lobba för att få behålla skolan och dels med friskolespåret. Det som också har varit roligt på den här resan är att vi har kommit närmare andra delar av kommunen, kanske framförallt kring de andra ytterskolorna. Det har varit mycket samarbete på ett helt nytt sätt. När det gäller föreningslivet här, så har det hänt något som jag inte har varit med om förut – att folk ringer och mejlar och anmäler sig frivilligt och ber om att få vara med i styrelser. Det tycker jag är ett tecken på att det är bra tryck i bygden, sa Jacob Käll.

På mötet diskuterades också bygdeutveckling i allmänhet och där listades runt 15 konkreta förslag för att utveckla Djursdala. Flera gällde att inventera och få loss fler tomter, och att uppmärksamma den handfull 100-kronorstomter som kommunen säljer i Djursdala. Det var allt från betesföreningar till jätteloppis, fiske i Djursdalas gös-sjöar, fler byfester och E-hälsa.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt