Annons:

Därför avslår Skolinspektionen friskoleansökan

Djursdala skola. Foto: Vimmerby kommun

Därför avslår Skolinspektionen friskoleansökan

Underlaget för elevprognosen är inte tillförlitlig. Ansökan saknar realistisk budget. Dessa två punkter pekar Skolinspektionen ut som en stor anledning till att Djursdalabygdens Friskola Ekonomisk Förenings ansökan om att starta en friskola i Djursdala avslås.

Annons:

Skolinspektionen är kritisk på många punkter mot den ansökan som lämnats in från Djursdalabygdens Friskola Ekonomisk Förening. Framför allt pekar myndigheten ut att underlaget för den framtida elevprognosen inte är tillförlitlig och att ansökan saknar en realistisk budget. 

Så här skriver Skolinspektionen i sitt beslut: 

"Mot bakgrund av de uppgifter som framgår av ansökan samt av utredningen i ärendet gör Skolinspektionen den sammantagna bedömningen att Djursdalabygdens Friskola Ekonomisk Förening inte har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för de sökta utbildningarna. Skolinspektionen kan därför inte godkänna ansökan som huvudman för förskoleklass, grundskola och fritidshem".

Vidare skriver Skolinspektionen, när det gäller den budget de anser är orealistisk, så här:

"En förutsättning för godkännande är att sökanden kan uppvisa en realistisk budget. Uppgifterna i elevprognosen ligger till grund för sökandens budget och ska påvisa att sökanden kan få ett tillräckligt stort antal elever till de sökta utbildningarna. Sökanden har inte gett in uppgifter som styrker elevprognosen i ansökan. Då sökandens elevunderlag inte är verifierat innebär det enligt Skolinspektionens bedömning att budgeten inte heller är tillförlitlig". 

"Bygger på antaganden"

Så här skriver Skolinspektionen om elevunderlaget:

"Mot bakgrund av de uppgifter som kommit in gör dock Skolinspektionen tolkningen att elevantalet skulle uppgå till 33 istället för det prognostiserade antalet 36 läsåret 2017/18 och att det saknas uppgifter som visar att skolenheten kan utökas på det sätt som sökanden beskriver i ansökan. Det prognostiserade elevantalet vid fullt utbyggd skolenhet bygger således delvis på antaganden". 

Dessutom är Skolinspektionen kritisk till om det kommer finnas behöriga lärare för samtliga av grundskolans ämnen och att undervisning kommer att ges i enlighet med författningarnas krav, om den planerade undervisningstiden för ämnet slöjd kommer att ge eleverna i grundskolan möjlighet att ta del av det centrala innehållet i ämnet och inte heller ge eleverna förutsättningar att nå upp till läroplanens kunskapskrav i ämnet. Skolinspektionen bedömer inte heller att eleverna kommer ges tillgång till de böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning. 

Kan överklaga

Djursdalabygdens Friskola Ekonomisk Förening har möjlighet att överklaga beslutet. Efter att folkomröstningen om skolorna på landsbygden gav stöd för att bevara dem, har Vimmerby kommun sagt att skolan i Djursdala åtminstone blir kvar den här mandatperioden ut. 

Mer på Dagens Vimmerby senare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt