Annons:

Alfred efter Kristallen:

Alfred Svensson tog hem sin första kristall på torsdagskvällen. Foto: Arkivbild

Alfred efter Kristallen: "Känns helt ofattbart"

Klas Eriksson förutspådde det visserligen. Men Alfred Svensson från Virum utanför Tuna hade svårt att tro att det var sant.
– Det känns helt ofattbart, säger han.

Annons:

Förvisso har humorprogrammet Leif och Billy, skapat av Alfred Svensson och Klas Eriksson, varit nominerat två gånger tidigare. 

Men att det skulle bli tredje gången gillt på stora tv-galan Kristallen hade de inte kunnat tänka sig.

– Det känns helt ofattbart. Det här hade jag aldrig riktigt väntat mig. Det var tredje gången vi var nominerade och för varje gång har man landat mer i att man aldrig kommer att få det. Vi har aldrig varit så lugna inför en nominering med tanke på motståndet, säger Alfred Svensson. 

Bland annat tävlade man mot jättesuccén Solsidan, Helt Perfekt och Sommaren med släkten. Alfred Svensson har själv gjort ett kort gästspel i Solsidan för många år sedan.

– Det känns helt ofattbart att slå Solsidan, man känner nästan lite skam när man tar priset från dem. Det handlar ändå om en elit inom genren, så det känns otroligt. Samtidigt känns det så jäkla rättvist. Det är chockartat och en väldigt speciell känsla att slå just Solsidan i ett sånt pris. 

Vad har ni fått för reaktioner från vänner i och utanför branschen?

– Extremt mycket fina reaktioner. Man blir helt överröst med gratulationer. Man upptäcker att man har många fler vänner än man tror när man vinner ett sånt här pris. De vill gratulera och det är väldigt roligt.

Profetian slog in

När vi pratar med Alfred Svensson är han ute och går i Stockholm, i ett försök att bli kvitt baksmällan, berättar han.

– Det blev inte så vansinnigt hårt, det var lite polare och teamet. Men vi var trötta allihop så det blev inte så sent. Men det var en underbar kväll. 

Fanns det här ens på kartan när ni började med era Youtube-klipp?

– Klas sa faktiskt när vi började med Nordic Hillbillies att inom fem år tar vi en kristall. Det var en profetia jag hade oerhört svårt att tro på, men han fick helt rätt. Då hade vi nog aldrig kunnat föreställa oss det på riktigt, då var målet mer att sälja in det till en tv-kanals playtjänst. 

Femte säsong på gång

Den fjärde säsongen av Leif och Billy hade premiär på SVT i december förra året. I onsdags blev den femte säsongen helt färdiginspelad.

– Nu ska jag börja klippa med den och så har den nog premiär någon gång i vinter.

Har ni fortfarande tankar på en långfilm?

– Det finns där fortfarande, men det känns ganska avlägset. Vi försöker fokusera på det vi gör nu. Vi håller på med serien och det känns som att man bör avsluta en serie först och sedan blir långfilmen som en final. Vi vill göra det, men det ligger inte riktigt i pipen just nu. 

Och det är inte slut på idéer till serien?

– Det är alltid skitsvårt att skriva manus. Från och till är det en jobbig process, men det löser sig alltid. Så länge lusten finns kan vi göra hur mycket Leif och Billy som helst. 

Vad betyder ett pris som det här?

– Det gör att man blir taggad på att göra mer Leif och Billy. Jag ser fram emot nästa säsong. Sedan har vi dialoger med andra kanaler och andra projekt, men det är inget jag kan säga så mycket om nu eller ens vet särskilt mycket om själv. 

Över tio i teamet

Sommaren 2016 besökte vi Alfred Svensson vid föräldrarnas gård i Virum utanför Tuna. Då var det två personer utöver Alfred själv och Klas som var involverade i skapandeprocessen.

– Det har ändrats lite. Nu är vi över tio personer utöver skådespelarna och ett väldigt bra team. Vi ska ha teamfest i kväll och fira det här. Det blir mycket firande nu, säger han och skrattar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt