Annons:

Friskoleföreningen: "Gjorde ansökan under stor press"

Djursdalabygdens Friskola Ekonomisk Förening fick ett ordentligt bakslag i går. Då avslog nämligen Skolinspektionen friskoleföreningens ansökan om att bilda en friskola. – Som det känns just nu så får vi smälta detta ett tag och fundera på hur vi går vidare, skriver företrädare för föreningen i ett pressmeddelande.

Annons:

Alldeles nyss gick Djursdalabygdens Friskola Ekonomisk Förening ut med ett pressmeddelande med anledning av att Skolinspektionen avslår föreningens ansökan om att starta en friskola på orten. 

Skolinspektionen kritiserade ansökan på flera punkter och främst handlade det om en prognos för elevunderlaget i framtiden som de inte anser är tillförlitlig och att föreningen skulle ha en orealistisk budget. 

Gjorde ansökan under press

I ett pressmeddelande skriver företrädare för friskoleföreningen så här: 

"Vi började göra ansökan under stor press, när vi inte visste om skolan skulle läggas ner. Nu är situationen helt annorlunda. Det är vi tacksamma för, både till er alla som gick och röstade i folkomröstningen och till er politiker som lyssnade på folket. Samtidigt har vi jobbat fram denna ansökan och vi var väldigt nyfikna på hur Skolinspektionen skulle bedöma den. Nu ser vi att det inte räckte hela vägen denna gång och vi har tillfälle att lära oss av våra misstag, om det skulle bli aktuellt att söka igen någon gång". 

"Inte det som är problemet"

Den allra tyngsta kritiken gällde elvprognosen för framtiden. 

"Elevunderlaget är okej, men vi har presenterat fakta på ett otydligt sätt. I en mindre skolenhet granskas elevprognosen väldigt hårt, och det fanns otydligheter i den komplettering som vi tog fram under stor tidspress. Skolinspektionen tolkar otydligheten till vår nackdel, så det framstår som att vi har färre intresserade elever än vi i själva verket har. Vi vill också nämna att vi har varit i kontakt med en annan friskola med 40-50 elever i år F-6 som precis fått godkänt. Det är alltså inte elevantalet i sig som är problemet". 

Överklaga eller inte?

Men Skolinspektionen kritiserar också ansökan på flera andra punkter: skolbibliotek, slöjd, för få lärare och fritidshemmet och ytterligare några anmärkningar. 

"Det hade kanske varit läge att överklaga beslutet, om det bara hade gällt frågan om elevprognosen. Nu kritiseras vi även på några andra punkter som kräver lite mer arbete för att bli bra. Som det känns just nu så får vi smälta detta ett tag och fundera på hur vi går vidare, om vi ska släppa tanken på friskola, söka igen senare eller rent av överklaga detta beslut. Men just nu har vi andra viktiga framtidsfrågor att ta tag i i Djursdala, efterfrågan på attraktiva tomter inte minst". 

Dagens Vimmerby söker föreningens ordförande Sandra Carlsson för ytterligare kommentarer. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt