Annons:

Gryningspyromanen: "Ville ställa till ett jävla liv"

Ulf Borgström är mer känd som Gryningspyromanen och misstänkt för en mängd bränder i Vimmerby kommun. I VLT berättar han om sina dåd. – Att folk blev rädda gav handlingarna mer effekt, säger han.

Annons:

 Det var runt 2008 som flera platser i trakten eldhärjades. Det handlade om Ösjöfors pappersbruk som brann ned till grunden, Emil i Lönnebergas snickeboa, Astrid Lindgrens barndomshem och Pelarne kyrka. 

Den så kallade Gryningspyromanen dömdes aldrig för bränderna, men 2010 dömdes mannen för grov mordbrand i Ystad. Totalt misstänks han ligga bakom ett 80-tal bränder i hela Sverige, de flesta av dem i Skåne. 

"Jag säger ifrån"

I våras släpptes Borgström ur fängelser och i dag berättar han för VLT om sina gärningar. 

– Att folk var rädda för mig, det var en del av alltihop. Jag ville ställa till ett jävla liv. Jag hade ingenstans att bo, polisen trakasserade mig, frivården jävlades och socialen jävlades. Det som händer då är att jag säger ifrån. Att folk blev rädda gav handlingarna mer effekt.

Skälet ska ha varit ett "krig" med Polisen sedan mannen förlorat jobb och bostad efter att han blivit frihetsberövad. Någon ånger känner han inte. 

– Ånger. Nej, det gör jag inte. När det gäller Ystad tycker jag att det är lika mycket rätt åt dem. Så som Ystadborna, polisen och socialen behandlade mig så förtjänar de mycket mer egentligen. Man gör inte så som de gjorde. Jag blev av med allt jag ägde och de stod och skrattade åt mig. Jag ser det så här: Det är Ystadbornas skyldighet att stoppa dem, det är deras polis, säger han till VLT.

"Skrämdes bara"

Tidigare har Gryningspyromanen hotat med att slå till igen. Det har han inga planer på numera. 

– Jag skrämdes bara. Då hade jag en egen agenda. Jag vill bara leva mitt egna liv som alla andra. Jag vet ju att om jag säger att det ska brinna till en journalist så skrivs det i hela media, så det kan jag använda som ett verktyg ju, säger Borgström till VLT.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt