Annons:

Kovács om Varje Våg:

Kända skådespelaren Angela Kovacs är en av aktörerna i pjäsen Varje våg som snart kommer till Frödinge. Foto: Frödinge Bygdegård

Kovács om Varje Våg: "Hoppas det fungerar som hjärtöppnare"

Nästa vecka kommer föreställningen Varje Våg till Frödinge. En av skådespelarna, Angela Kovács, hoppas att historien ska fungera som hjärtöppnare. – Vi är fullmatade bildmässigt, vi har all fakta, vi vet hur många som är på flykt. Men när det trillar ner till hjärtat, det är då teatern kommer in, säger hon.

Annons:

"Varje Våg" är en teaterföreställning regisserad av Robert Jelinek som hade premiär förra helgen. Föreställningen skildrar en del ur Wilhelm Mobergs klassiker "Utvandrarna", men den är också influerad av vår samtid.

– Man spränger i den här uppsättningen in även aktuella historier eller små ögonblicksbilder från nutiden och förmedlar dessa bilder. Robert (Jelinek) har också varit mån om att inte göra det som en mitten på 1800-taletpjäs, utan vi agerar tre berättare som ikläder oss rollerna som de här figurerna. Det är en lekfull berättarteknik, där vi byter och skiftar roller, säger Angela Kovács, en av huvudrollsinnehavarna. 

65 miljoner människor befinner sig på flykt i världen just nu. I pjäsen som i grunden handlar om svenskarnas emigration till Amerika, försöker man sätta detta i perspektiv till varandra. 

– Det är en blandning av lekfullhet och allvar. Jag hoppas att det är något som drabbar en. 

Kan det fungera som ögonöppnare, tror du?

– När teater fungerar som bäst är det kanske mer som hjärtöppnare än ögonöppnare. Slår det an ett stråk i någon någonstans så har man fyllt en uppgift. Bildmässigt är vi fullmatade, vi kan all fakta, vi vet hur många som är på flykt i världen, men när det trillar ner i hjärtat, det är då teatern kommer in. Man får en nivå till på det. 

Fantastiskt mottagande

Föreställningen hade premiär i lördags. Mottagandet hittills har varit fantastiskt, säger Angela Kovács. 

– Det har varit helt makalöst roligt, vi har fått ett jättefint mottagande. Folk hänger sig kvar och vill prata, det är roligt. Man vill finnas där och ta emot reaktionerna. Efter en av föreställningarna kom det fram två kvinnor som varit i Sverige i tre år och sa: "Det är oss det handlar om, det är precis så här det är".

Angela Kovács är troligen mest känd för sin roll som kriminalinspektör i filmerna om Irene Huss. Vimmerby, eller för den delen Frödinge, har hon inte besökt tidigare. 

– Nej, aldrig. Eller jo! Jag har varit på Astrid Lindgrens Värld med barnen, förstås. Men vi höll oss bara till Astrid Lindgrens Värld. Jag får gå omkring och titta lite den här gången. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt