Annons:

  • Så byggde Sven Hjelte upp ett av Vimmerbys största företag

    Sven Hjelte gick bort vid en ålder av 89 år. För vår tidning berättar sonen Peter, nuvarande vd för STG, hur Sven byggde upp ett av Vimmerbys största företag. Foto: Pressbild

  • Så byggde Sven Hjelte upp ett av Vimmerbys största företag

    Peter och Sven Hjelte arbetade tillsammans i 34 års tid. Foto: Pressbild

Så byggde Sven Hjelte upp ett av Vimmerbys största företag

I måndags gick Sven Hjelte bort vid en ålder av 89 år. Hjelte var en av Vimmerbys mest kända företagare och byggde upp det framgångsrika bolaget STG till stor del på egen hand. Sonen Peter Hjelte, idag vd i bolaget, minns en tekniskt intresserad och driven person.

Annons:

Efter att ha jobbat på Saabs flygindustri i Linköping och på Ljunghälls i Södra Vi startade Sven Hjelte eget företag 1967. Hans kunskap och nyfikenhet för det tekniska gav honom en idé om en produkt som han ville testa.

– Han hade en egen idé som han ville tillverka och då startade han i egen regi, skrapade ihop lite pengar och köpte en gjutmaskin. Då öppnade han i Rosenfors, men verksamheten utvecklades och han hittade lokaler i Vimmerby och vi flyttade hit. Sedan kom vi in i fordonsindustrin och så fortsatte det, berättar Peter Hjelte.

 ”Finns så många minnen”

Peter Hjelte klev in i bolaget 1988 och arbetade aktivt ihop med Sven i 34 år – även om omfattningen förstås blev mindre under de senaste åren.

– Det finns så många minnen, vi har ju jobbat ihop sedan 1988. Han har såklart betytt oerhört mycket för företaget och grundade det tillsammans med sin fru, min mamma, och formade det på sitt sätt. Han hade ett högt tekniskt kunnande kring vår process och kärnverksamheten, pressgjuteri och allt vad det innebär. Vi kompletterade varandra när vi jobbade sida vid sida.

Intresset för teknik och mekanik kom tidigt för Sven.

– Han hade väldigt lätt att ta till sig den biten. Han gick ju ingen ingenjörsskola eller så, utan var självlärd. Även när det gällde komplexa saker kunde han hitta enkla lösningar och det är väldigt viktigt. När företaget var mindre så fanns allting hos Sven och hans kunskap. Han var säljare, tekniker och allting på samma gång. Hans tekniska kompetens var oerhört hög.

”Han har haft ett rikt liv”

Som många andra företagare lade Sven Hjelte ned sin själ i sin verksamhet.  

– Det hade inte gått utan hans kunskap, men det var förstås också ett hårt, hängivet arbete och mycket slit. Han fick offra mycket under sin tid såklart… Det är nog så det var. Sedan har han ändå varit duktig på att förkovra sig och att göra det han ville på fritiden. Han har hunnit med det också på något konstigt sätt. När jag började jobba i företaget fick han ett annat utrymme och han har bland annat varit väldigt engagerad i segling och upplevt mycket. Han har haft ett rikt liv på det sättet.

Idag är Svens skapelse STG ett av Vimmerbys största företag med en omsättning över 150 miljoner och strax under 100 anställda. Som företag betraktat är det förstås en helt annan värld jämfört med vid uppstarten för över 50 år sedan.  

– Idag är vi lite större än vi var då och då har man kompetenta människor runt sig som är uppdelade i olika områden. Som vd måste man vara tekniskt kunnig också runt kärnverksamheten, men jag har tillgång till bred och fin kompetens på ett annat sätt.

”Märktes att han var stolt”

Pandemin har förstås påverkat även STG, men Peter Hjelte menar att företaget klarat sig förhållandevis väl.

– Vi mår ganska bra och har haft en väldigt stabil nivå historiskt sett vill jag påstå. Vi har bra och stabila kunder, men branschen ändrar sig, det blir tuffare krav och det gäller att hänga med. Det är sånt som vi jobbar med hela tiden. Vi har haft en hyfsad lönsamhet och det har varit Svens grundfilosofi. Vi köper en maskin när vi har pengar till det, inte annars. Det har han fört över till mig och det är så vi försöker ta oss framåt.

Hur kommer du att minnas honom?

– Som någon det alltid gick att prata med när det kniper och när det är tufft. Känslan och vetskapen att han alltid fanns där. På det sättet är det en tomhet. Så är det för oss alla som förlorar nära och kära, även om han blev gammal så blir det en påfallande tomhet som jag redan känner, säger Peter Hjelte och fortsätter:

– Sedan kommer jag minnas hans senaste besök på företaget, hur nöjd och stolt och fint han tyckte att det var i fabriken. Det var ett speciellt ögonblick.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt