Annons:

Hjelte om försäljningen och namnbytet:

STG säljs till spanska bolaget Teknia Manufacturing Group. Peter Hjelte tillsammans med sin far Sven Hjelte, som startade STG 1967. Sven Hjelte gick bort under 2022. Foto: Pressbild

Hjelte om försäljningen och namnbytet: "Ypperlig köpare som passar in bra på alla sätt"

Det anrika Vimmerbyföretaget Svensk Tryckgjutning AB (STG) säljs och får nytt namn. Spanska bolaget Teknia Manufacturing Group tar över och Teknia Vimmerby blir företagets nya namn. 
– Vi ska inte ändra på någonting utan allt kommer fortsätta som det är i dag, säger vd:n Peter Hjelte. 

Annons:

Det var på måndagseftermiddagen som nyheten om företagsförsäljningen blev offentlig. 

Vimmerbyföretaget STG, med cirka 100 anställda, säljs till Teknia Manufacturing Group. Det spanska bolaget är en global leverantör till fordonsindustrin och finns numera i 13 länder med 23 fabriker och mer än 3 300 anställda. 

"De vet vad det handlar om"

STG:s vd Peter Hjelte vittnar om att det har funnits med mycket känslor i beslutet att sälja det anrika företaget som grundades av hans pappa Sven 1967. 

– Det har varit mycket känslor involverat i en sån här sak. Det är ett familjeföretag som jag själv har växt upp med. Det är en känslomässigt stor sak och det går inte att säga något annat, säger Peter Hjelte. 

Hur länge har ni gått i de här tankarna med att sälja företaget?

– Jag kan inte gå in i detalj på det, men inom en familj är det klart att man pratar om det och en viktig del är framtiden. Vi har ett viktigt ansvar gentemot vårt företag och dess personal. Vi har dryga 100 anställda och det är ett stort ansvar att se till att det finns en framtid på ett korrekt sätt. Vi har efter mycket diskussioner kommit fram till att det blir den bästa lösningen, säger Peter Hjelte och fortsätter:

– Det har varit företag som har visat intresse men vi har aldrig tyckt att det har passat in. Ska STG köpas upp av ett företag så ska det vara något som kan ge STG något tillbaka och det är vad vi har tittat på. Teknia är en verkstadsindustrigrupp som är stora inom vårt affärsområde och vet vad det handlar om. Det har varit den avgörande punkten, det vill säga att de redan vet vad det handlar om, vad vi pysslar och hur svårt det är att bedriva pressgjutning i aluminium och magnesium.

"Mycket att dela med varandra"

Peter Hjelte ser en rad synergier för båda bolagen eftersom det kommer trygga och stärka bolagen i framtiden. 

– Allt kommer fortsätta precis som det är i dag och vi kommer ha mycket utbyte mellan företagen, vilket vi tycker är intressant och spännande på många sätt. Vi har olika kunder men vi är ändå inom fordonsindustrin som är det centrala för oss. Just inom produktionstekniken pressgjutning tror jag att vi har mycket att dela med varandra. Det ser jag som en intressant del och jag tror att det kommer bli spännande och roligt för vår personal, säger Peter Hjelte. 

Hjelte ser mycket positivt på att det är just Teknia som tar över STG. 

– Teknia är en ypperlig köpare som passar in bra på alla sätt. Jag har nogsamt tittat och gjort min bedömning av vad Teknia är som bolag. Det känns tryggt och bra. 

Ser du några risker med att sälja bolaget?

– Nej, speciellt inte med tanke på den köparen vi berättar om. Teknia är verksam i vårt affärsområde pressgjutning så jag ser inga som helst risker. Jag är inte orolig. De vill att vi ska satsa vidare här i Vimmerby och bli ännu bättre tillsammans med dem. Jag tror att vi går en intressant tid till mötes. Vad som händer på marknaden är en annan sak och som kan göra att saker och ting stannar eller bromsas in. Det är i händerna hos våra kunder. 

Hur ser du på att det blir ett namnbyte, från STG till Teknia Vimmerby?

– Det är ganska naturligt med tanke på att Teknia är ett tillverkande företag. Det är väsentligt för dem att alla deras bolag runt om i världen har namnet Teknia på ett eller annat sätt. 

Vad kan du säga om affärens värde?

– Det kan jag inte prata om. Det har jag inte delat med någon och det är inte officiell information. 

Går mot lyckat 2023

STG hade ett lyckat 2022 och 2023 ser också ut att bli bra. 

– Just nu rullar det på väldigt bra. Vi har ett bra år bakom oss och det ser ut att kunna bli ett bra år i år också. Det är bra fart på saker och ting. 

Gör denna försäljning att de anställdas jobb säkras?

– Vi tycker att vi säkrar oss i och med att vi går in i en större gruppering och i Teknia som är ett mycket större företag. De har andra kunder än vad vi har så jag tycker att det öppnar upp sig en rad många olika möjligheter. Min fulla övertygelse är att vi stärker STG i den position vi är. Jag tror att det finns bra förutsättningar för att växa ytterligare i Vimmerby och Teknia har som bolag en ambition om att fortsätta växa. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt