Annons:

  • FÖRETAGET HAR KLART MED JÄTTEORDER – SKAPAR NYA JOBB

    Vimmerbyföretaget STG har fått klart med en ny stor order med tyska Mercedes. Foton: Simon Henriksson

  • FÖRETAGET HAR KLART MED JÄTTEORDER – SKAPAR NYA JOBB

    Peter Hjelte, längst till höger, är vd på STG. Bilden är från STG:s stora 50-årsfest i Vimmerby.

FÖRETAGET HAR KLART MED JÄTTEORDER – SKAPAR NYA JOBB

Vimmerbyföretaget STG kan lägga ett starkt 2018 bakom sig. Nu har man också fått klart med ett nytt projekt med Mercedes – som pågår till 2030. Det kräver stora investeringar och skapar nya jobb.
– Det är fantastiskt bra, säger vd:n Peter Hjelte.

Annons:

2017 fyllde Svensk Tryckgjutning, STG, 50 år. Det var ett välmående Vimmerbyföretag som bjöd sina anställda på fest – och det fortsätter att gå bra för Sven Hjeltes skapelse. 

2018 landade omsättningen på drygt 174 miljoner kronor, vilket är det näst högsta i företagets historia. Vinsten blev 18,5 miljoner kronor. 

– Vi ska inte klaga, även om det alltid kan vara bättre. Vi har legat ganska stabilt de senaste fyra till fem åren och det känns positivt, säger vd:n Peter Hjelte.

Att det går så bra beror på flera faktorer, säger han.

– Mycket beror förstås på våra kunder. Hur vi går är helt avhängigt hur marknaden ser ut. Till 90 procent riktar vi oss mot fordonsindustrin och går det bra för våra kunder, då går det också bra för oss. Vi har också jobbat hårt för att vara där vi är, det är inget man bygger upp på några år.

Stort projekt

Peter Hjelte ser fortsatt ljust på de kommande åren. Någon större konjunktursförändring märks inte av – åtminstone inte än.

– Ingenting är givet när det gäller framtiden, men samtidigt är det tämligen trygga kunder vi har. Det är alltid svårare att få en kund än det är att tappa en. Men byter man ut sina leverantörer, då gör man det ofta av nödvändiga skäl. Vi kan se på vissa kunder att man ändrat lite grann, men jag vill nog inte säga att det har med någon konjunkturförändring att göra. Många av våra kunder är kvar på stabila volymer, men det är såklart dagsfärskt. Just nu ser det bra ut så långt framåt vi kan se.

Dessutom har STG nyligen gjort klart med ett stort projekt med tyska megaföretaget Mercedes. 

– Lite drygt 50 procent går på den tyska marknaden för oss och Mercedes är vår största kund. Det är alltid nya projekt på gång och det gäller att ligga med hela tiden och slåss på marknaden om nya jobb. Nu har vi fått klart med ett nytt projekt som kommer först efter årsskiftet 2019-2020.

Kontraktet mellan Mercedes och STG sträcker sig fram till 2030 och utgör drygt 35 miljoner kronor i utökad försäljning årligen för Vimmerbyföretaget. 

– Det betyder väldigt mycket ur den aspekten att det ger en viss trygghet åt oss när vi får så här stora projekt. Det gäller i stort sett tio år och är fantastiskt bra. Vi är väldigt glada för det. Det är något vi har jobbat med under lång tid och inget som blir klart över en dag. Det är konkurrens hela vägen in över mållinjen.

Behöver investera

Projektet är ett av de största STG fått många på år.

– Det är inte något som sker varje vecka, månad eller år. Det är jättestort för oss och tryggar anställningar på företaget. 

STG behöver nu investera någonstans mellan 15 och 20 miljoner kronor.

– Det är lite osäkert, men det är någonstans kring det. Vi måste igång med investeringarna redan i april för att det ska kunna vara klappat och klart till januari 2020. Det är ganska omfattande investeringar och ganska mycket på maskinsidan.

I dagsläget är STG lite drygt 100 anställda, men fler kommer behövas. Hur många är omöjligt att säga.

– Det går inte att uppskatta något, det är för tidigt än men det kommer påverka positivt. En del är automatiserat också, men det kommer göra en del på personalsidan.

Kompetensförsörjningen ett problem

Han ser dock kompetensförsörjningen, likt många andra företag, som ett problem.

– Vi är oroliga för den, men utgår från att vi löser det. Vi har tid på oss och måste lösa det, säger Peter Hjelte och fortsätter:

– Det är inte hur lätt som helst om man säger så. Får vi tag i människor som har vilja och intresse kan vi utbilda dem internt till operatörer, men ett bekymmer är tekniskt kunniga människor. Vi måste försöka få rätt på det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt