Annons:

Het debatt om kameraövervakning i Vimmerby – ska utredas vidare

Marie Nicholson (M) argumenterade för Anneli Jakobssons motion. Hon vill att frågan utreds vidare. Foto: Simon Henriksson

Het debatt om kameraövervakning i Vimmerby – ska utredas vidare

Majoriteten ville avslå en motion om kameraövervakning i Vimmerby med hänvisning till juridiska skäl och att forskning inte stöder införandet. Oppositionen drev dock igenom en återremiss.
– Så vi tar det här på allvar och kan utreda om vi behöver kameror, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

För drygt två år sedan, när Anneli Jakobsson fortfarande var aktiv i Sverigedemokraterna, föreslog hon i en motion att man skulle utreda på vilka offentliga platser i Vimmerby man skulle kunna införa kameraövervakning. 

En liknande motion av henne från flera år tidigare fick bifall från en majoritet i fullmäktige i slutet av 2018, men det har inte lett till några kameror i Vimmerby. 

Kommunstyrelsen hade föreslagit fullmäktige att avslå motionen. Motiveringen löd "juridiska skäl samt att forskning inte stöder införandet av övervakningskameror på det sätt som föreslås". 

Anneli Jakobsson, som numera är medlem i Moderaterna, sitter inte längre i fullmäktige men Marie Nicholson (M) gick upp för att argumentera om en återremiss. Hon ansåg inte att man kunde avslå en motion baserat på att forskning inte stöder utan att hänvisa till vilken forskning.

– Jag tycker att svaret och motivet är besynnerligt. Motionären föreslår att man ska utreda på vilka offentliga platser det skulle kunna användas. I svaret står det att forskning inte stöder ett införande. Vilken forskning menar ni? Stiftelsen Tryggare Sverige är förespråkare av kameraövervakning. Efter fler poliser kommer fler kameror som den trygghetsskapande åtgärd flest vill se. Jag vet att Vimmerby är en av de tryggaste kommunerna i landet, men man kan inte slå sig till ro för det, sa Marie Nicholson (M) från talarstolen.

"Skapar trygghet"

Hon tyckte att frågan skulle tas på allvar och yrkade på en återremiss. Sverigedemokraten Roger Sunesson gav också sitt stöd till en återremiss.

– Det tar mig tio sekunder att få fram på mobilen att kameraövervakning skapar trygghet, säger han. 

Lars Johansson (V) argumenterade för majoritetens sak i talarstolen.

– Det har gjorts en utredning kring det här. Ser man bakom det här så är motionärens intention att det ska sättas upp kameror. Den springande punkten är att brottsligheten minskar i Vimmerby. Vi har inga områden som är särskilt brottsutsatta. Tänker ni då heltäckande kameror i Vimmerby? Tryggheten ökar och brottsligheten minskar, svarade han. 

Marie Nicholson menade då att de båda förmodligen hade en skild syn på vad som en utredning innefattar. 

– Det finns inga brottsutsatta områden i Vimmerby, säger du. Vi har flera gånger haft rån, smash and grabs, inbrott och narkotikarelaterad brottslighet i Vimmerby. Jag säger inte att vi behöver kameraövervakning, men tycker att vi ska ta frågan på allvar. 

Anklagades för att felcitera

Lars Johansson anklagade då moderaten för att felcitera honom.

– Jag tycker väldigt illa om att bli felciterad eller att det läggs åsikter i min mun. Jag påstod inte att det inte förekommer några brott, jag sa att det inte finns några särskilt utsatta platser. Det var vad jag sa. 

– Jag ber om ursäkt om du tog det som att jag felciterade dit. Men det du sa var att vi inte har några brottsutsatta platser. En sådan här utredning kan visa just det, om det inte finns några platser som kan gynnas av kameraövervakning, svarade Marie Nicholson. 

Även Ola Gustafsson (KD) gick upp och yrkade på en återremiss. Efter votering ansåg 28 ledamöter att frågan skulle avgöras under måndagskvällen medan 21 ville se en återremiss. Eftersom det räcker med att en tredjedel yrkar på återremiss för att det ska bli så var det just vad som hände. Därmed ska frågan utredas vidare. 

– Frågan om övervakningskameror har varit uppe flera gånger tidigare. Varje gång säger polisen samma sak och det finns även med lite om det i svaret från kommunstyrelsen. Om man vill kalla det för en utredning eller inte får stå för Marie, säger Lars Johansson. 

Polisen: Behövs inte här

Vid ett tidigare tillfälle, när frågan varit uppe, konstaterade kommunpolisen Håkan Karlsson att det blir svårt att kameraövervaka Vimmerby. Han kallade det då för "i det närmaste omöjligt". 

"Min statistik säger att vi bor i en av Sveriges tryggaste kommuner och då ska man inte behöva kameror", skrev han i ett mejl den gången.

Den senaste trygghetsmätningen, som presenterades i början av februari, visade att Vimmerby kommun är tryggare än någonsin.

– Det står ju i kontrast med den bild vi får från debatter och från media men stämmer väl överens med andra undersökningar som görs, sa Anders Degerman, folkhälsosamordnare på kommunen, då. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt