Annons:

Landstinget ska minska koldioxidutsläppen – så ska det gå till

Både SD och Alliansen ville stryka en skrivning om köttkonsumtionen i landstingets klimatstrategi. Foto: Pixabay

Landstinget ska minska koldioxidutsläppen – så ska det gå till

2020 ska Landstinget i Kalmar län ha minskat de direkta koldioxidutsläppen med 30 procent i förhållande till 2012. År 2030 ska det vara 60 procent.
Landstingsstyrelsen röstade igenom det på tisdagen.

Annons:

Det var ett av flera långsiktiga mål som fanns i förslaget till klimatstrategi som landstingsstyrelsen tog ställning till i dag. Resultatet när det gäller koldioxidutsläpp fram till och med 2016 är en minskning med 13 procent. 

Landstingets största utsläppskälla är kollektivtrafiken som står för 67 procent. Tjänsteresor kommer på andra plats och står för en tiondel. En rad olika aktiviteter riktas därför just mot transporter, skriver Landstinget i ett pressmeddelande.

Efter den senaste upphandlingen kör kollektivtrafiken på 100 procent förnyelsebara bränslen. Målet är att minska koldioxidutsläppen per resenär och den totala bränsleförbrukningen. Olika aktiviteter sker också för att öka det kollektiva resandet och få fler att ställa bilen hemma. Även tåg ska i framtiden övergå till förnyelsebara bränslen.

Landstinget ska ställa miljökrav vid upphandling av transporter av gods, varor, tvätt, post, prover med mera. Kravet ska vara att de är fossilfria.

Pendlingen ska kartläggas

Landstingets pool- och verksamhetsbilar ska gå på biogas eller el och vid nästa upphandling ska kraven skärpas. Fler videomöten både för landstingspersonal och mellan patient och läkare ska minska resandet. Samåkande ska stimuleras, och om det är möjligt ska tåg användas i första hand vid tjänsteresor.

Arbetspendlingen ska kartläggas och medarbetare ska uppmuntras att ställa bilen. En utredning ska göras om att erbjuda medarbetare KLT-kort mot löneavdrag. Genom övergång till enbart förnyelsebara bränslen ska målet om noll nettoutsläpp nås. Det skulle för kollektivtrafik, ambulans och tjänsteresor innebära en minskning med 11 500 ton koldioxid per år.

Ville stryka köttdel

Andra områden där olika aktiviteter för att minska utsläppen planeras är: 

* Uppvärmning och el i landstingets fastigheter.

* Lustgashantering.

* Köldmedier.

* Livsmedel.

* Engångsartiklar inom vården.

* Avfall.

* Ekonomiska placeringar.

Alliansen ville stryka en skrivning om att köttkonsumtionen inom landstingets livsmedel skulle minskas till förmån för vegetariska alternativ. Alliansen ville i stället att målet för att minska utsläppen av koldioxid från engångsartiklar inom vården skulle sättas till fem procent, skriver Landstinget i pressmeddelandet. 

Även Sverigedeokraterna ville ersätta skrivningen kring köttkonsumtionen och i stället ha en skrivning om att delar av köttinköpen skulle bytas ut med kött från gräsbetande djur. 

Alliansen respektive SD reserverade sig till förmån för sina egna förslag. Klimatstrategin går nu vidare till landstingsfullmäktige för slutligt beslut.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt