Annons:

Lista över alla SD-företrädarnas skandaler

Anneli Jakobsson är en av flera lokala sverigedemokrater som varit i blåsväder under det senaste året. Foto: Simon Henriksson

Lista över alla SD-företrädarnas skandaler

Sverigedemokraterna i Vimmerby har flera gånger uppmärksammats för tvivelaktiga uttalanden och rent rasistiska kommentarer. Här nedan har vi samlat några av de största SD-skandalerna sedan Dagens Vimmerby började granska dem.

Annons:

15 juni, 2015. Vimmerbybloggen, som sedan blev Dagens Vimmerby, avslöjar att en styrelseledamot i dåvarande SD Vimmerby/Hultsfred dömts till böter för hets mot folkgrupp. I gruppen "Vi som inte vill ha en moské i Borås" diskuterades romska tiggares boendeplats i Borås. Då skrev styrelseledamoten "Ett B-52 plan så är problemet löst". Tingsrätten dömde honom till böter på 14 000 kronor. Efter straffet vädjade han till "SD systrar och bröder" att bidra till bötesbeloppet.

24 augusti, 2015. Anneli Jakobsson, på den tiden ersättare för SD i fulllmäktige, slåss på nätet för sin rätt att kalla chokladbollar för "negerbollar". På ett paket med chokladbollssmet har Jakobsson till och med tejpat över choklad och i stället skrivit "neger". 

24 augusti, 2015. Dessutom vill Anneli Jakobsson se statsminister Stefan Löfven dömd till livstids fängelse för "medhjälp till alla mord som skett". Hon tror också att vi får se ett inbördeskrig i Sverige innan 2018 och påstår att IS åker karavan genom Malmö.

20 oktober, 2015. I fullmäktige debatteras syriska flyktingars utbildningsnivå. Sverigedemokraternas gruppledare, Sandor Högye, går upp i talarstolen och säger: "Det finns ju olika sorters tekniker. Dessa kanske är kebabtekniker". Det fick flera politiker, däribland Micael Glennfalk (M), att gå i taket. Här hittar ni artikel från det tillfället.

10 december, 2015. Anneli Jakobsson tycker synd om Trollhättan-terroristen Anton Lundin Pettersson, som mördade tre personer med rasistiska motiv på en skola i Trollhättan. "Det blir lätt så med öppna gränser", säger hon.

12 december, 2015. Anneli Jakobsson gillar nazistiska Nationell Framtid på Facebook. Men hon hyser inga nazistsympatier. I stället menar hon att gillningen skett av misstag. "Jag kom åt knappen", säger hon. 

17 december, 2015. "DV:s artikel borde vara brottslig". Det skriver Anneli Jakobsson på Facebook efter att Dagens Vimmerby avslöjat att SD-politikern gillar nazistiska Nationell Framtid på Facebook. Jakobsson tycker att media ska be om tillstånd innan något publiceras och också få granska innehållet, men kan inte svara på vad vi får för fri press i ett sådant läge.

9 juli, 2016. I en Facebook-status debatteras den senaste tidens sexuella ofredanden mot kvinnor i Sverige. En vän till Anneli Jakobsson knäcker idén om ett baconarmband runt handen och ett förslag om att bära bacon innanför trosorna, för att skrämma bort förövarna. En bra idé, tycker Jakobsson, som skriver "Så bra. Problemet löst". "Det var troligen ett skämt, men jag har inga kommentarer", säger hon i en intervju.

4 augusti, 2016. Anneli Jakobsson uppmanar till bojkott av en matbutik i Vimmerby. Anledningen är att butiken marknadsfört mat som äts under den muslimska högtiden Eid al-fitr. "Jag har inga kommentarer", svarar hon i artikeln.

5 september, 2016. SD:s styrelseledamot Bosse Fransson skriver på Facebook att han är trött på "svartskallar" och att "lorten ska bort". Anneli Jakobsson tar helt avstånd från hans uttalanden. 

6 september, 2016. Bosse Fransson avgår från sina uppdrag i Sverigedemokraterna efter att ha kallat asylsökande för "svartskallar" och skrivit att "lorten ska bort". Anneli Jakobsson motiverar beslutet med att Sverigedemokraterna har nolltolerans med den typen av uttalanden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt