Annons:

Högye (SD):

Sverigedemokraternas Sandor Högye tror att 40 procent av de ensamkommande barnen "kört med opium" i deras tidigare hemländer. Foto: Linus Johansson

Högye (SD): "40 procent har kört med opium i hemländerna"

Under en interpellationsdebatt om ensamkommande flyktingbarn påstod Sandor Högye (SD) att 40 procent av de flyktingbarn som kommer till Sverige har "kört med opium" i sina tidigare hemländer. Något Eva Berglund (S) inte gillade att höra. – Jag tror inte att du har en aning om killarna som finns i Vimmerby, sade socialnämndens ordförande.

Annons:

Under det pågående sammanträdet i dag hade Sandor Högye (SD) fått svar på en interpellation om kommunens mottagande av ensamkommande flyktingbarn och uttalanden som Eva Berglund (S) gjort i Dagens Vimmerby. 

Högye hade ställt fem frågor om ensamkommande barn, något som var satt inom citationstecken av SD-politikern. Bland annat ville Högye veta hur det kommer sig att statens minskning av ersättning till kommunerna, som innebär att kommunen tappar 17 miljoner kronor, inte "ska utgöra något problem för kommunen" och varför kommunen inte säger upp avtalet med Migrationsverket. Sandor Högye gick så långt att han kallade Migrationsverkets metod för "maffiametoder". 

Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden, svarade att man under 2017 kommer att ställa om verksamheten och att det inte finns någon möjlighet att säga upp avtalet. 

– Du menar att de 17 miljonerna utgör inget problem kommunerna? Det går att skära ned så att det inte påverkar? Då undrar jag varför man inte gjort det tidigare? Jag anser att det är mer eller mindre maffiametoder. Först stiftar man en lag och sedan sänker man de pengar man betalar till kommunerna. Lagen borde krocka med den uppgift fullmäktige har att tillgå, att se till kommuninvånarnas intresse i första hand, sade Högye i talarstolen.

"Inga udda figurer"

Eva Berglund uttryckte att hon ser de "ensamkommande pojkarna" som invånare i Vimmerby kommun.

– De är inga udda figurer som dyker upp. De är invånare. Vi hoppas att ungdomarna på sikt ska etablera sig och stanna kvar. 

Sandor Högye tog då upp ett annat problem han ser med barnen. 

– En annan sak som förmodligen kommer ställa till bekymmer i framtiden är att 40 procent av barnen som kommer till Sverige har kört med opium i sina hemländer. Risken är att vi får hit det. 

Då tände Eva Berglund till. 

– Vi kan inte stå här och försöka hitta på saker och smutskatsa människor som vi inte vet ett dugg om. Jag tror inte att du Sandor har en aning om killarna som finns i Vimmerby. De får vara lite måtta på hur vi pratar om de här ungdomarna som kommer till Vimmerby.

"Samma frågor om igen"

Även vänsterpartisten Lars Johansson oppositionerade sig mot sverigedemokratens retorik. 

– SD:s interpellationer är en följetong. Det är samma frågor om och om igen, med samma perspektiv. Vi ställer grupper mot grupper, kostnader mot något annat. Aldrig har jag hört en sverigedemokrat prata om hur vi ska ta hand om våra nya medborgare och hur det ska gå till. Det handlar bara om att det finns en kostnad som ska ställas mot något annat. Vi har ett generellt välfärdssystem som är lika för alla. Jag tror att ni tänker att det är välfärden ni står upp för. Men det gör ni inte. Vi ska stå upp för alla. Sverigedemokraterna vill att vi ska ha en grupp som vi ska kunna skylla på. Det kommer inte att bygga ett bättre Vimmerby, sade Lars Johansson (V). 

Sandor Högye: 

– Hur många säkra länder har de passerat innan de kom hit? Sveriges uppgift borde vara att återförena dem med sina föräldrar, som många gånger finns i Iran eller Afghanistan. Här begår Sverige ett fel.

Lars Johansson gick upp och frågade om Sandor vill skicka tillbaka barnen till krig. 

– En dålig situation är inget flyktingskäl vad jag vet. Att sätta grupper mot varandra gör vi alltid. Det gör vi i en budget också. Naturligtvis kan den här kommunen säga ifrån som andra kommuner. Den här kommunen klarar inte av mer med alla besparingar, sade Högye (SD), som sin slutreplik.

Linus Johansson

Simon Henriksson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt