Annons:

  • Vimmerbykillen tog SM-guld – nu väntar VM i Rio de Janeiro

    Mathias Sjöström var förstås glad efter sitt SM-guld. Foto: Privat

  • Vimmerbykillen tog SM-guld – nu väntar VM i Rio de Janeiro

    I år har han skiftat fokus och satsar klart mer på 300 meter.

Vimmerbykillen tog SM-guld – nu väntar VM i Rio de Janeiro

Bäst när det gällde. Det var skytten Mathias Sjöström från Vimmerby – som tagit sitt första SM-guld på seniornivå. Nu väntar också VM i Rio de Janeiro för honom. 

Annons:

Den gångna helgen var det SM i Västerås. Där imponerade skytten Mathias Sjöström, ursprungligen från Vimmerby, ordentligt. Han ordnade både ett brons och framför allt ett guld. 

Detta på 300 meter, som skytten nyligen skiftat fokus till. 

– Det är relativt nytt för mig. Jag började med det i slutet av förra sommaren. Den stora skillnaden mot 50 meter är ju att det är klart längre avstånd. Det är en ny utmaning, säger Mathias Sjöström.

Varför har det blivit en satsning på 300 meter?

– Jag har länge velat bli uttagen till militär-VM i Brasilien i september. Det skjuts på 300 meter för herrar och det stora målet har varit att ta en plats i det tremannalaget.

Gulddramatik

Trots den relativt korta tiden jämfört med hur länge han satsat på 50 meter, så blev det en lyckad SM-tävling i Västerås. I klassen standardgevär ordnade han ett brons med 568 poäng. Maxpoäng är 600.

I klassen frigevär blev det dock guldjubel för Sjöström, även om det satt hårt åt. Han låg tvåa bakom Kalle Olsson efter liggande och knästående. Kvar var då det stående skyttet, vilket inte är Sjöströms favoritdel. Men han lyckades vinna och fick totalt 580 poäng. 

SM-guldet var hans första på seniornivå.

– Det blev gulddramatik och jag slog Kalle Olsson med en poäng. Det visste jag inte när jag sköt mitt sista skott, men det var självklart väldigt roligt. 

Militär-VM

Mathias Sjöström, som numera bor i Linköping, kunde framför allt glädja sig åt att han är klar för militär-VM i Rio de Janeiro.

– Ja, jag fick reda på det att jag blev uttagen. Det ska bli riktigt kul. 

Men du är väl inte militär?

– Jag är bandvagnsförare i hemvärnet, så därför är jag berättigad att delta i en sådan grej. 

Vad har du för chanser där?

– Det är svårt att säga. Jag har hyfsad koll på europeiska skyttar och lag, men utanför Europa har jag dålig koll. Det kommer nog vara tufft. Många av de bästa skyttarna i världen är militärt anställda.

Satsar mer igen

2018 berättade vi att Mathias Sjöström siktade på OS 2024. Den satsningen har lagts på is de senaste åren.

– Nej, det är inte aktuellt alls till 2024. Nästa OS 2028... Ja, det är klart att OS-tanken hägrar, men fokus ligger inte där. Jag har flera andra mål på vägen och att komma ut med det civila landslaget och få skjuta EM, VM och så vidare ligger först.

Han är just nu inne i en större satsning igen efter några år utan det.

– Det har varit både pandemin och väldigt mycket jobb för mig. Jag kom till bukt med det under senhösten och har mycket bättre förutsättningar i år. Det märks att jag har kunnat ägna mig mer åt det och jag har skjutit fler tävlingar i år. Det är lite av en nystart också med den här nya disciplinen. Det har gett ny energi och gör att det är roligt att träna igen.  

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt