Annons:

ANRIK FÖRENING LÄGGS NED – VERKSAMHETEN RÄDDAS

Aktiv Ungdom fyller 35 år i år – men mer blir det lite. Till hösten läggs föreningen ned. Foto: Julia Jaensson

ANRIK FÖRENING LÄGGS NED – VERKSAMHETEN RÄDDAS

I 35 år har föreningen utbildat Vimmerbyungdomar i mängder med olika danser. Till hösten tar en epok slut med en annan tar vid. – Det är sorgligt att, men vi tror att det här kan bli positivt ändå, säger Aktiv Ungdoms verksamhetsledare Ann-Sofie Svensson.

Annons:

Dansföreningen Aktiv Ungdom firar 35-årsjubileum i år. Men det blir inget särskilt muntert firande. Föreningen har aktiverat tusentals ungdomar i massor av olika danser genom åren – men efter vårterminen läggs föreningen ned. En av anledningarna är att verksamhetsledaren Ann-Sofie Svensson bestämt sig för att flytta till Stockholm.

– Om jag inte hade flyttat skulle vi säkert ha kämpat på ett tag till, men det hade inte gått att ha mig som anställd så länge till. Vi har tappat medlemmar och det är många ideella föreningar som har det svårt ekonomiskt. Vi kan inte anställa någon ny efter mig på grund av ekonomin och kommunen har sänkt både aktivitetsstödet och ersättningen för lokaler.

”Ingen skillnad”

För närvarande har föreningen drygt 160 aktiva medlemmar i 15 olika grupper. Svensson har arbetat inom Aktiv Ungdom i cirka tjugo år.

– Jag har lagt ned mycket själ och hjärta, men samtidigt känns det nya samarbetet väldigt positivt. Det kan bli en skjuts och det går kanske att expandera i stället.

Hela Aktiv Ungdoms dansverksamhet kommer med största sannolikhet att finnas kvar till hösten. Skillnaden blir att den i stället utförs av Kulturskolans elevförening. I kväll träffades de två föreningarna för att diskutera detaljerna mer ingående.

– Det känns positivt och det viktiga är att verksamheten finns kvar och att våra duktiga ungdomsledare kommer fortsätta göra samma fina jobb. Det hade varit jobbigare att lägga ned helt och hållet eftersom vi brinner för dansverksamheten. Jag tror inte att någon elev kommer uppleva någon skillnad.

”Dubbla känslor”

Aktiv Ungdom hade som mest 400 medlemmar. På ett tiotal år har antalet medlemmar alltså mer än halverats.

– Det har dalat under de senaste åren. Jag tycker inte att kultur- och fritidsförvaltningen har sett vår kvalité. När vi var som störst hade vi behövt en lokal till. Hade vi fått det kanske vi inte hade behövt läggs ned nu, men det går det bara att sia om. Då låg vi på kommunen jättemycket och till slut fick vi en lokal som vi skulle dela med boxningen. Det funkade inte.

Kommunen har också satsat på en egen dansverksamhet för ungdomar.

– Samarbetet med Kulturskolan hade kunnat vara både bättre och sämre. Vissa faktorer har krockat. Schemaläggningen är en sak som blivit svårare för oss eftersom de flesta av våra ledare går på dansprofilen. En åldersgrupp försvann från vår verksamhet för att i stället gå på Kulturskolan, men hälften kom tillbaka sedan. Jag tycker att vi har haft olika utbud.

Den 29 maj kröner Aktiv Ungdom sin 35-åriga historia i Vimmerby med en sista dansuppvisning i Idrottshallen.

– Det blir en uppvisning med dubbla känslor, konstaterar Ann-Sofie Svensson. 

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att dansuppvisningen arrangeras den 25 maj. Det är fel. Den 29:e maj ska det vara och ingenting annat. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt