Annons:

Annons

Vad är ett snabblån och hur fungerar det?

För personer i en dålig ekonomisk sits kan det kännas lockande att ta ett snabblån. Men vad är egentligen ett snabblån, och är snabblån alltid lika ofördelaktiga som folk säger? I den här artikeln pratar vi mer om vad ett snabblån är samt hur snabblån skiljer sig mot privatlån.

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är ett lån med kort utbetalningstid samt låga krav på låntagaren. Det är vanligt att utbetalningstiden för ett snabblån ligger på cirka några timmar, och det går i regel bra att ta ett snabblån även om du har en låg inkomst och/eller betalningsanmärkningar sedan tidigare.

Totalkostnaden för ett snabblån är oftast hög, då det är vanligt att en ränta på mellan 10 och 40 % tillämpas. Utöver detta är det relativt dyrt att förlänga betalningstiden, som ofta ligger på en till tre månader. 

Snabblån och privatlån - vad är skillnaden?

Snabblån har en högre ränta i jämförelse med privatlån, och om du tar ett snabblån är det en kortare utbetalningstid som gäller. Juridiskt sätt finns det dock ingen skillnad på snabblån och privatlån, det är bara de villkor som tillämpas som är olika lånetyperna emellan.

Både snabblån och privatlån är lån utan krav på säkerhet, och du kan även ansöka om både privatlån och snabblån online. Men i den här artikeln fokuserar vi på de skillnader som existerar, vilket vi ger konkreta exempel på nedan.

Utbetalningstiden skiljer sig

En av de mest påtagliga skillnaderna mellan privatlån och snabblån är att utbetalningstiden för snabblån i regel ligger på några timmar, medan utbetalningstiden för privatlån ofta ligger på några dagar. Det faktum att man får pengar i handen nästan direkt är en av de största fördelarna med snabblån.

Lånekostnaden skiljer sig

Snabblån är inte nödvändigtvis dyrare än privatlån, men i regel är snabblån betydligt mer kostsamma än privatlån. Årsräntan för ett snabblån ligger i många fall på flera hundra procent, medan årsräntan för ett privatlån ofta ligger på mellan 5 och 10 %.

Notera dock att det finns "bra snabblån" som är billigare än privatlån. Snabblånsutfärdaren Northmill tillämpar exempelvis en årsränta som lägst ligger på 4,9 %. 

Återbetalningstiden skiljer sig

Återbetalningstiden för ett snabblån ligger i regel på som mest några månader, medan återbetalningstiden på ett privatlån oftast ligger på mellan 1 och 20 år. Det är dessutom dyrt att förlänga återbetalningstiden för ett snabblån, så det är alltid viktigt att du läser igenom de lånevillkor som gäller.

Krav på UC

Om du tar ett privatlån för över 50 000 kronor anlitar långivaren ofta kreditupplysningsföretaget UC. Men om det är ett snabblån som gäller, då är det i stället brukligt att antingen Creditsafe eller Bisnode anlitas.

Som Smslånonline förtydligar medför ett lån utan UC att kreditförfrågan inte bokförs hos UC, vilket innebär att din riskscore hos UC inte påverkas när du tar ett snabblån. Varken Bisnode eller Creditsafe samarbetar alltså med UC.

Det finns inget egenvärde i att undvika att göra UC-förfrågningar. Om du endast behöver ett lån under ett års tid är det helt klart att föredra långivare som använder UC. Dessa kan oftast bevilja en väsentligt lägre ränta och är på så vis ”bättre lån”.

När är ett privatlån ett bra alternativ?

När du exempelvis ska renovera huset eller köpa en ny bil, då är ett privatlån ett bra alternativ. Främst då räntesatsen för privatlån oftast är lägre i jämförelse med den räntesats som gäller för snabblån. En annan fördelaktig aspekt med privatlån är den långa återbetalningstid som erbjuds.

När är ett snabblån ett bra alternativ?

Ett snabblån lämpar sig bäst när man behöver pengar snabbt för att exempelvis kunna betala hyran eller laga bilen, så att man kan lämna barnen på dagis eller ta sig till arbetet. Mer specifikt ska du bara ta ett snabblån när du själv kan tjäna pengar på det.

I de exempel som uppges ovan slipper du förseningsavgift på hyran, och du kan dessutom ta dig till jobbet där du i din tur tjänar pengar. Du ska även ha i åtanke att ett snabblån kan medföra höga löpande kostnader. Om du känner att dina krediter inte längre är hanterbara är det som Hallå Konsument förtydligar en god idé att vända sig till en Kommunal skuldrådgivare.

Artikeln är ett annonssamarbete med Hemsol. 

Gästskribent

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt