Annons:

DEBATT: Skattemedel till jobbinsatser före knyppling

Moderaterna riktar hård kritik mot Vuxenskolans verksamhet. Foto: MostPhotos

DEBATT: Skattemedel till jobbinsatser före knyppling

Det till Centerpartiet knutna Studieförbundet Vuxenskolan och dess ordförande Lisbeth Lennartsson, före detta kommunalråd (C) i Borgholm, menar i en insändare att regeringens minskade anslag till studieförbunden är ett är svek mot folkbildningen i Dagens-tidningarna 24/9.

Annons:

För det första, regeringen skjuter i dessa tuffa ekonomiska tider till 100 miljoner kronor årligen till folkhögskolorna och yrkesvux för att utbilda folk till ett yrke som ska leda till egen sysselsättning.

För det andra, i tider då vi inte kan ge allt till alla är det vår prioritering att satsa skattemedel på sådant som ska leda till jobb, snarare än kurser där man ska koka karameller, knyppla eller tova jultomtemössor. 

Alla som jobbar och har jobbat (pensionärer) får för det tredje dessutom skattelättnader i form av bland annat jobbskatteavdrag vilka man kan betala för Centerpartiets vuxenutbildnings kurser i fermentering (Vimmerby), meditationsteknik (Nybro), vävstuga (Västervik) eller biodling (Högsby). 

*

För det fjärde har fusk och oegentligheter präglat studieförbunden - både religiösa o politiska - under lång tid, vilket få kan ha missat. Det är så pass allvarligt att den statlige utredaren Christer Nylanders utredning om studieförbundens effektivisering har fått ett tilläggs-uppdrag att se över transparensen - vilket är givet när betydande delar av medlen inte kan redovisas vad de gått till enligt Riksrevisionens granskning. Att anslagen minskas tills man vet var och vad pengarna faktiskt går till, tror vi de flesta tycker är rimligt.

Slutligen. Skattemedel till vuxenutbildningar bör fokuseras på insatser som leder till ökad sysselsättning. Vill Centerpartiets Studieförbund Vuxenskolan ha ökade anslag till sina kurser bör de rikta in sig på utbildningar som alltså leder till jobb. Vill de ha pengar till att knyppla, meditera, odla eller göra praliner är det nog bättre de vänder sig till sitt eget parti som har bland de största och starkaste partikassorna i världen.

 

 

Carl Dahlin (M), regionråd med ansvar för folkbildning

 

Lars Engsund (M), riksdagsledamot

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt