Annons:

DEBATT: För att undvika en samhällskollaps har vi nu två alternativ

Caroline Axelsson. Foto: Arkivbild

DEBATT: För att undvika en samhällskollaps har vi nu två alternativ

Om mindre än en månad är det den 20 december, då har det gått 85 år sedan ” Saltsjöbadsavtalet ”. Arbetsmarknadens parter träffades på Grand Hotel i Saltsjöbaden och skapade den ” Svenska modellen ”, som har rått på arbetsmarknaden sedan dess.

Annons:

Löner och villkor på arbetsmarknaden görs upp genom avtal mellan arbetsmarknadens parter, utan statlig inblandning. Detta har gynnat hela vårt lands utveckling.

Det har gällt ända tills nu, då den SD-ledda regeringen bryter sönder det, bara för att kunna kasta ut invandrare som arbetar med avtalsenliga löner. Förutom att viktiga samhällsfunktioner, som äldreboenden, vård, transporter, dagligvaruhandel och restauranger osv. raseras, så innebär det att något som varit en grundsten i vårt fungerande  samhälle slås sönder.

För att undvika en samhällskollaps har vi nu två alternativ, att regeringen återgår till det som gällt och gagnat vårt land, sedan 1938, löner och regler på arbetsmarknaden fastställs genom avtal mellan arbetsmarknadens parter. Eller så kan exempelvis två liberala riksdagsledamöter fälla regeringen, och därigenom försöka avbryta liberalernas pågående självmord som riksdagsparti. Efter nyval kan sedan en ny regering utan tidöpartierna tillträda. 

Caroline Axelsson  språkrör Miljöpartiet i Kalmar län

Egil Bergström Miljöpartiet i Västervik

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt