Annons:

DEBATT: Statsministerns sjukvårdsfiasko

Socialdemokraten Lena Hallengren. Foto: Bildbyrån

DEBATT: Statsministerns sjukvårdsfiasko

Statsministerns hantering av svensk sjukvård är ett fiasko som drabbar både patienter och personal. SD-regeringen har skapat en nationell sjukvårdskris genom att sänka statsbidragen till regionerna. Det har lett till stora underskott, nedskärningar och uppsägningar i vården. Tusentals vårdplatser har försvunnit och vårdköerna har ökat.

Annons:

Statsministern lovade att ingen skulle sägas upp i vården. Det må stämma i välskötta och S-ledda Region Kalmar län, som enligt Socialstyrelsen är landets enda region med ett överskott av vårdplatser. Men det visade sig vara ett tomt löfte på många håll. Beskedet om några extra miljarder till sjukvården stoppade inte krisen. Det är för lite och för sent.

De varsel och uppsägningar som redan har lagts i andra län har redan påbörjats kommer inte att dras tillbaka av regionerna. Det beror till stor del på att det är en engångssumma som SD-regeringen kommer med. SD-regeringen levererar ett plåster på såren som inte ger långsiktiga möjligheter till att stötta vårdpersonalen.

Det här innebär att vården kommer att förlora ännu mer kompetent och erfaren personal. Vilket kommer att påverka kvaliteten och tillgängligheten i vården. I stora delar av landet kommer svenska folket att få vänta längre på vård och möta ännu fler stressade läkare och sjuksköterskor.

*

Vi kan konstatera att regeringen agerar kortsiktigt och svajigt. De har inte tagit ansvar för vården. De har inte lyssnat på de som arbetar i vården. De har inte brytt sig om de som behöver vården.

Jimmie Åkesson säger nu att det "går i rätt riktning" när han pratar om läget i svensk sjukvård. Vi undrar var ifrån han hämtar den verklighetsbilden samtidigt som krislarmen från vården avlöser varandra. Det är uppenbart att Åkesson lever i en fantasivärld.

*

Sjukvården behöver motsatsen till regeringens politik. Den behöver långsiktig och stabil finansiering. Den behöver respekt och trygghet för personalen. Den behöver gå mot den modell som finns i S-ledda Region Kalmar län där det finns ett överskott av vårdplatser och en tillgänglig vård.

Vi socialdemokrater vill se en mer stabil och förutsägbar finansiering, som gör det möjligt för kommuner och regioner att planera långsiktigt. Tillfälliga höjningar av de statliga bidragen löser inte de stora utmaningar som vården står inför och stoppar inte uppsägningar av personal. SD-regeringen och statsministern måste ta ansvar för det sjukvårdsfiasko som de har skapat.

Laila Naraghi (S) riksdagsledamot

Tomas Kronståhl (S) riksdagsledamot

Lena Hallengren (S) gruppledare i riksdagen 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt