Det behövs helt enkelt mer el i södra Sverige. Alla hållbara kraftslag hade gjort stor nytta, inklusive kärnkraft. För vi minns alla med fasa hur prisläget var år 2022 och vilka konsekvenser det fick. Det finns än i dag företag i Kalmar län som lider av sviterna därifrån. Och det är verkligen inget vi vill återuppleva.
Därför välkomnar vi att nya finansieringsmodeller för kärnkraftsinvesteringar utretts. Utredningen har föga förvånande väckt stor debatt och också präglats av flera missförstånd kring vad förslaget faktiskt innebär och vilka konsekvenser det skulle få. Självklart ska förslaget granskas kritiskt, liksom alla förslag, men det är problematiskt när kritiken bygger på felaktiga tolkningar och känslor i stället för fakta. Så låt oss gå igenom några av de mest frekventa – och flagranta – missförstånden.
*
För det första gäller det priset. En central del av förslaget handlar om att ge ny kärnkraft en prisgaranti på 80 öre per kWh under 40 år. Vissa har dock felaktigt tolkat detta som att elpriset kommer att bli 80 öre, vilket då är fel. Inte heller är den nya kärnkraften en låsning vid ett enda kraftslag.
Ett annat missförstånd rör att ersättningsgarantin kommer bli en riskfylld del av upplägget, men den fungerar snarare som en stabilisator för ekonomin. Låga elpriser stimulerar ekonomin, medan höga elpriser ger intäkter till staten, vilket balanserar riskerna.
Som bekant är det företagen som leder den gröna omställningen, men detta ställer också krav på att det offentliga levererar den infrastruktur, inklusive hållbar el, som behövs. Inte minst här i de södra delarna av landet.
*
Man kan inte bygga ett hus utan grund, och därför inte heller ett elsystem utan baskraft. Husen behöver också ett tak och på samma sätt behöver elsystemet olika kraftslag. Vad vi inte heller får bortse ifrån är att kärnkraften, som den baskraft den de facto är, utgör en nödvändig förutsättning för att bygga mer av andra hållbara energislag, såsom vind- och solkraft. Med andra ord är kärnkraftsmotståndet som bäst kontraproduktivt.
Så att älta de felaktiga beslut som en gång togs gällande kärnkraften här i syd gör ingen nytta, utan låt oss i stället se till att vi kan ta oss tillbaka i alla fall till status quo igen, men allra helst ännu bättre. Och då behövs helt enkelt nya kärnkraftsinvesteringar.
Ulrica Bennesved
Regionchef Svenskt Näringsliv Kalmar län