Annons:

Holgersson: Jag förstår inte hur majoriteten har resonerat

Debattören Tomas Holgersson är mycket kritisk till kommunfullmäktiges senfärdighet när det gäller solceller. Foto: Pixabay

Holgersson: Jag förstår inte hur majoriteten har resonerat

För säkerhets skull har jag väntat tills det finns ett justerat protokoll. Men nu sitter jag här med ett sådant från kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2017 11 27.

Annons:

Av en omröstningslista rörande Centerpartiets förslag att kommunen ska installera solceller 2018 och 2019 framgår tydligt att 25 Socialdemokrater och Moderater i stor enighet röstade mot detta förslag vilket innebär att kommunens första solceller ska installeras först 2020 och en något större satsning ska göras 2021.

Det innebär att det ska ta fem år från det att fullmäktige biföll en motion om satsning på kommunal solel tills den första panelen ska köpas in!

Inspiration för invånarna

Ingen stor sak kan man tycka och i sak, för jordens fortlevnad och för vårt klimat, betyder det inte något om Vimmerby kommun börjar montera solceller på sina fastigheter 2018 eller 2020 eller inte alls.

I alla politiska församlingar, så även i Vimmerby kommunfullmäktige, tas det ofta beslut som mer handlar om symbolik och signalpolitik än konkreta åtgärder. Politiska partier eller grupper visar genom sina beslut hur man vill förändra samhället i önskad riktning.

Det här var en sådan fråga och då inställer sig förstås frågan vad (S) och (M) i Vimmerby vill, uppenbarligen inte detsamma som sina partivänner på riksnivå.  Kommunala solceller skulle mycket väl ha kunnat verka som inspiration för kommunens invånare och många besökare och därmed även få en faktisk betydelse.

Miljöinvesteringar läggs sist

Mitt problem är att jag inte förstår hur ni 25 majoritetsföreträdare i Vimmerby kommunfullmäktige har resonerat.  Som synes har jag inte kunnat släppa den här frågan och jag har funderat mycket, men jag hittar inget bra svar på hur ni tänkt hur jag än vrider och vänder på saken

Medias uppmärksamhet på miljöfrågorna har vuxit till en nivå vi aldrig tidigare sett. Regeringen tillsätter ett klimatpolitiskt råd, klimatzoner planeras, uppföljningsmöte i Paris pågår, ständigt nya påminnelser om hur viktigt det är med snabba åtgärder.

Så inte i Vimmerby kommunfullmäktige, där lägger man miljöinvesteringar sist i planen och tycker att fem år är en lämplig tidsrymd för en bifallen motion att mogna. Jag hoppas verkligen och utgår ifrån att ni 25 företrädare för (S) och (M) privat försöker att leva miljövänligt, men den makt ni har i fullmäktige hanterade ni dåligt.

Avbryt arbetet

Jag vet att det i kommunen pågår ett arbete med att ta fram ett ”Program för hållbarhet”. Där snålas det inte på de stora ambitionerna eller storvulna orden.

Mitt råd är att det arbetet avbryts. Avståndet mellan orden i det kommande dokumentet och majoritetens faktiska agerande i fullmäktige är så stort att det riskerar att dra ett löjets skimmer över ledningen i vår kommun.

Och det vill vi ju inte.                                               

Tomas Holgersson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt