En robust demokrati kräver trygga förtroendevalda. Det är därför skrämmande att fyra av tio som utsatts för brott uppger att det påverkat politiska ställningstaganden, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet. Med samma rapport som källa kan vi konstatera att var tredje lokalpolitiker har utsatts för någon form av hot, trakasserier, våld, skadegörelse eller stöld just för att de är förtroendevalda. Varannan vittnar om oro inför att själv bli utsatt för brott eller att anhöriga ska drabbas. Fler kvinnor än män känner denna oro, och kvinnor drabbas i högre utsträckning av hot, hat och trakasserier av sexuell karaktär.
Alltför länge har olika aktörer pekat på varandra för att slippa ta ansvar när hotade och trakasserade politiker behöver stöd. Nu är det slut med det. Vid halvårsskiftet ändras lagen så att kommuner och regioner är skyldiga att dels förebygga hot, hat och trakasserier, dels aktivt stödja de som blir utsatta. Nu får socialnämndens ordförande samma skydd som socialsekreteraren, för att ange ett exempel på förtroendevalda vars beslut skyddar barn, utsatta och samhället. Förslaget omfattar hel- och deltidspolitiker, men som SKR påpekar så kan varje kommun och region vidga kretsen.
Det demokratiska samtalet får inte tystna. När den kriminella ekonomin attackerar samhällets alla funktioner och demokratiska nivåer är det viktigt att lokala och regionala förtroendevalda vet att samhället inte backar. Beslut för beslut tas det offentliga rummet tillbaka från personer som hatar och hotar. Vi kristdemokrater, oavsett nivå, står främst i ledet – för det fria samtalet och för ett samhälle som präglas av goda värderingar.
Jimmy Loord (kd) regionråd
Erik Slottner (kd), civilminister
Camilla Brodin (kd), gruppledare i riksdagen