Annons:

Piratpartiet: Tillgången till ett fritt och öppet internet är extra viktig

Det finns en fråga som är extra viktig i EU-valet på söndag den 26 maj. Tillgången till ett fritt och öppet internet. Oavsett vad du brinner för att förändra i samhället är internet det bästa verktyget som finns.

Annons:

Få hade känt till Greta Thunbergs kamp för en bättre miljö eller bensinupproret 2.0 utan internet, för att bara nämna två exempel. Bensinupproret har på drygt en månad samlat över en halv miljon personer i sin facebookgrupp. Ett genomslag som hade varit omöjligt utan internet. Piratpartiet vill skydda internet så det förblir fritt och öppet.

*

Tidigare i våras beslutade europaparlamentet att alla plattformar som är äldre än tre år ska bli ansvariga för att det innehåll som användarna laddar upp inte innehåller upphovsrättsskyddat material. Detta kommer att leda till att censurfilter kommer att behövas på exempelvis Facebook, Twitter men även mindre forum.

Allt som användaren inte har upphovsrätt för kommer att stoppas. Detta kommer att begränsa medborgarnas yttrandefrihet negativt då material som är fullt lagliga att ladda upp kommer att stoppas i dessa filter. Sveriges riksdag har nu knappt två år på sig att utforma en nationell lag som följer detta EU-direktiv.

*

Kommande mandatperiod kommer europaparlamentet även att se över e-handelsdirektivet. Ett av förslagen är att ta bort budbärarimmuniteten för internetleverantörer. Följden av detta blir att leverantörerna då blir ansvariga för allt användarna lägger upp och i övrigt skickar via sin uppkoppling.

För att internetleverantörerna ska kunna skydda sig själva juridiskt kommer yttrandefriheten att begränsas då även lagligt material riskerar att stoppas vid misstanke om upphovsrättsbrott.

*

Förslaget går att likna vid att posten skulle bli ansvarig för allt vi skickar i brev och paket vilket är en mycket absurd tanke då all post skulle behöva öppnas och undersökas. Vilket är precis vad som kommer att ske med dina internetpaket om förslaget blir verklighet.

Detta är bara några exempel på förslag som kommer att beslutas om under kommande mandatperiod i europaparlamentet. Frågorna Piratpartiet vill driva i europaparlamentet finns att läsa på vår hemsida. Vi finns även i vår digitala valstuga Öppna samtalet på Facebook där våra kandidater svarar på just dina frågor. 

Johan Tibbelin,

nationell aktivistsamordnare Piratpartiet

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt