Annons:

Vilken plan har S, C och L för sjukhusen i länet?

Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD)

Vilken plan har S, C och L för sjukhusen i länet?

Under de senaste åren har vi alla erfarit den problematiska situation med personalbrist som sjukvården tampas med. Inget av länets tre sjukhus har varit förskonade från snabba panikstängningar av vårdplatser, sammanslagningar av enheter och akut flytt av verksamheter. I princip alla fallen har vi fått signaler från medarbetarna och medborgarna om illa underbyggda beslut och dålig förankring i verksamheterna. De senaste signalerna om stor kris kom i sommar från personalgrupper på Oskarshamns sjukhus. Redan innan sommaren var bristen på sjuksköterskor akut, runt 40 stycken saknas i dagsläget. Under sommaren kom så beskedet om att sju överläkare och två ST-läkare sagt upp sig. Självklart växer oron för hur sjukhusets framtid ser ut. Det skriver Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD) i ett npressmeddelande.

Annons:

- Vi i oppositionen har ställt frågor till ansvariga majoritetspolitiker och tjänstemän i media och i mötesrummen. Svaren vi fått har varit lite olika, men de spänner mellan ”det är ingen kris” och ”detta är en del av konceptet Nära vård”. Det oroar oss, berättar Malin Sjölander.

- Vi har inget emot att patienter ska vårdas utifrån sina personliga behov och så nära hemmet som möjligt och vi står bakom intentionerna i Nära vård-konceptet. Men vi kan inte kalla stängda vårdplatser på grund av personalbrist för reformer som ska göra vården mer nära. Som det ser ut nu så fattas en rad panikbeslut och man sätter etiketten Nära vård på dem. Vi ställer oss frågan om det är hunden som viftar med svansen eller svansen som viftar med hunden, säger Jimmy Loord.

- Under flera år har vi i Moderaterna och Kristdemokraterna efterfrågat en utvecklingsplan för hela sjukvården i Kalmar län. Detta för att vi på politisk nivå ska kunna peka ut prioriteringar, framtida satsningar och utveckling för både sjukhus och vårdcentraler. Då skulle vi slippa spekulationer och rykten om vad som väntar för länets tre sjukhus. Det vore att visa politiskt ledarskap. Under sommaren som passerat har Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna haft en chans att peka ut vägen för sjukvården i länet och på ett tydligt sätt berätta vilka uppdrag sjukhusen ska ha. Den chansen har de tyvärr inte tagit, fortsätter Malin Sjölander.

- Vi är just nu oroade över det bristfälliga politiska ledarskapet i regionen. Det är tydligt att det nuvarande styret med S, C och L innehåller så många inbyggda kompromisser att det är svårt att veta vart man vill med sjukvården. M och KD har sträckt ut handen för att tillsammans skapa en vård som tar Kalmar län in i framtiden. Nu återstår att se om S, C och L tar den, avslutar Jimmy Loord.  

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt