Annons:

Stenman: Krisen i stadshuset kan leda till något gott – nu syns problemen

Jens Stenman af Ekenstam. Foto: Jakob Karlsson

Stenman: Krisen i stadshuset kan leda till något gott – nu syns problemen

Kris.
Det är ett ord vi vant oss att känna igen i Vimmerby.

Annons:

När väljarna för trettonde gången röstar c+m+kd till makten i Vimmerby är det som att starta samma film igen och hoppas att den här gången, DEN HÄR gången, slutar den annorlunda.

Det gjorde den inte…

Det är kris. Igen. Vill man se filmen sluta annorlunda får man nog rösta annorlunda. Nästa gång …

*

När man är mitt i en kris ser man förstås sällan några bra saker. Men om vi backar och ser på allt från lite håll, som Vänsterpartiet, som söker undvika personstrider och istället letar lösningar, ser vi att det faktiskt kan komma bra saker ur det här.

När Vänsterpartiet tidigare ensamt påtalat arbetsmiljöproblem inom förskola, lokalvård, köksorganisation och andra platser i kommunen – där man inte har en lön på 90 000 i månaden – har ledande tjänstemän och politiker ”inte känt till några sådana problem”.

Det är bitvis samma tjänstemän och politiker som nu reagerar när kommunalrådet säger samma sak.

Uppenbarligen är det inte sant. Arbetsmiljöproblem finns. I annat fall skulle vi inte ha en sjukskriven kommunchef och krismöten i stadshuset.

*

På samma vis FINNS arbetsmiljöproblemen längre ner i kommunorganisationen. Sjukfrånvaron ligger på 7 % och ökar. Man upplever att man tystas ned när man påpekar saker, man vågar inte berätta, man är rädd för sina chefer. Och det kostar 17 miljoner om året… År efter år efter år…

Oron är stor bland kommunens invånare att det kommer att kosta genom att generösa fallskärmar vecklas ut om tjänstemän slutar.

Det måste bli ett slut med sådana avtal. Vi måste lära oss. Man kan inte FÖRST ha en lön som är hög för att den ska täcka ansvar och SEN bli belönad för att man inte tar det. Vad avser osäkra anställningsförhållanden så har inte timvikarier inom vården och hemtjänsten, eller de per termin anställda inom förskola och skola, ett dugg säkrare anställningar.

*

Som vi ser ovan kostar arbetsmiljöproblemen redan idag. Massor. Oron borde vara lika stor för det som för tjänstemän som slutar.

Om arbetsmiljöproblemen finns i ledarskiktet och tas på allvar, så kanske, kanske, ledarna själva inser att det inte går sopa andras arbetsmiljöproblem under mattan genom att ”inte känna till några”? Kanske kan den nuvarande krisen leda till något bättre för andra? För oss alla?

Vänsterpartiet vill arbeta mot lösningar snarare än att rikta kritik mot person. Vi hoppas det här kan leda till ökad medvetenhet och till någonting bättre för hela organisationen i framtiden.

Till sist önskar vi såklart kommunchefens snara tillfrisknande och återkomst till sitt arbete – Med förhoppning om att arbetsmiljöproblem hädanefter kommer tas på allvar på alla nivåer. Ingen ska behöva må dåligt på sin arbetsplats! Välkommen tillbaka!

 Jens af Ekenstam Stenman

V i Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt