Annons:

DEBATT: Stoppa regionens köp av flygplatsen i Kalmar

Fridays for future i Västervik gillar inte regionens planerade köp av halva flygplatsen i Kalmar. Foto: Pressbild

DEBATT: Stoppa regionens köp av flygplatsen i Kalmar

Att investera 80 miljoner kr i en flygplats är ingen hållbar utveckling och minskar inte utsläppen, särskilt inte eftersom de vill öppna en ny linje till Frankfurt med mellanlandning i Ronneby åtta mil därifrån! 

Annons:

Det är start/land som släpper ut mest växthusgaser. ”Gröna inflygningar” minskar bara utsläppen vid landning, men vad blir klimatnyttan när man vill göra det två gånger innan man är framme i F-furt? 

Vi vill uppmärksamma er om namninsamlingen att Regionfullmäktige ska rösta nej till förslaget eftersom klimatkrisen är akut och utsläppen av växthusgaser måste minska drastiskt. Australien brinner, det är snöstorm i Spanien, sommaren 2018 uppskattas 700 personer i Sverige ha avlidit av extremvärmen, och nu, den mildaste vintern i mannaminne.

Våra utsläpp är inte hållbara. I klimatkrisen är vi alla förlorare, men det är ungdomarna som får ta den största smällen. 

*

Argumentet att Regionen kan påverka miljöarbetet på flygplatsen och öka inblandningen av biodrivmedel håller inte. Oavsett om flygbränslet är fossilt eller biobaserat så är utsläppen oacceptabelt höga - atmosfären och höghöjdseffekten gör ingen skillnad på koldioxid från fossila- respektive biobränslen.

Dessutom är det omöjligt att producera tillräckligt med biobränsle för att ersätta de fossila bränslen som krävs för att upprätthålla dagens flygande. Det kommer dessutom att innebära ytterligare skövlingar av träd i plantager och skogar.

*

Vidare är det ett slöseri med våra skattepengar att köpa halva Kalmar Öland Airport. Både inrikes- och utrikesflyget minskar och samtidigt ökar tågtrafiken. Folk vill ta ett större ansvar i klimatfrågan. Många lokala flygplatser går med förlust och att det riskerar att bli ett ekonomiskt slukhål där regionens invånare får stå för notan.

Gör din röst hörd, och skriv under emot Regionens planer av flygplatsköpet genom att googla ”region”, ”namninsamling”, ”flyg”. Vi har ingen bättre tid att agera än nu. Och är du fortfarande tveksam lyssna gärna på Johan Rockströms vinterprat i P1. 

FridaysForFuture Västervik

Göran Nordström

Anders Rönnberg

Emilia Lönegren

Måd Harnell 

Eva Liffner Byström

Babsan Kide

Martina Johnsen

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt